A ProArt és az ASVA által korábban aláírt, a közös fellépést megalapozó szerződés, majd a Vám- és Pénzügyőrséggel kötött együttműködési megállapodás után a jogvédõ szervezetek további hatóságokkal írtak alá újabb, hasonló tartalmú dokumentumokat.

Október hónap folyamán a jogvédõ szervezetek az Országos Rendõr Fõkapitánysággal és az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatallal is megkötötték azt a keretmegállapodást, amely hatékony és sikeres eljárást biztosíthat a szerzõi és ehhez kapcsolódó jogok megsértésével járó bûncselekmények esetében.

Juhász István, az APEH elnök-helyettesének ismertetése szerint az együttmûködés fõleg tapasztalatcsere és szakmai segítség formájában ölt testet. Az ellenõrzéseket az APEH a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnokságának (VPOP) embereivel indított, úgynevezett rapid csoportok rajtaütéseivel is hatékonyabbá teszi. Hozzátette: a gyorsreagálású egységek egyszerre több telephelyen végeznek rajtaütést, így megakadályozzák, hogy az elkövetõk értesítsék egymást, a VPOP emberei pedig jogkörük által a hamis termékeket azonnal el is kobozzák.

Az ORFK-val egy héttel korábban aláírt megállapodáshoz a BSA (Business Software Alliance) is csatlakozott, és az együttmûködés lényege itt is a rendõrség munkájának szakmai segítése mind a jogi háttér értelmezésében, mind az eljárási gyakorlatban. A megállapodás célja elsõsorban a milliós károkat okozó, üzletszerû kalóztevékenységet folytató szervezetek, hálózatok elleni küzdelem elõmozdítása.

“Nem azon középiskolások ellen vagyunk, akiknek nincs pénzük megvenni a boltban a CD-t, hanem a nagy profitot hajtó, bûnszövetkezetben mûködõ szerzõi jogsértõk bûncselekményeit szeretnénk felszámolni” – nyilatkozta Dormán Tivadar, az ORFK rendõrezredese. A jogvédõk szakértõ nyomozók képzésével, a közvélemény tájékoztatásával, felvilágosításával, illetve a látókörükbe került bûncselekmények bejelentésével teszik hatékonyabbá a Rendõrség munkáját, illetve a szerzõi jogsértések elleni fellépést.