A spanyol rendőrség egy havonta egymillió darabnál is több kalóz zenei és filmipari terméket piacra dobó hálózatot hatástalanított október 28-án. Ezzel egy teljes zene- és filmkalózhálózatot számoltak fel.

A 75 letartóztatást eredményezõ rajtaütés, illetve az ezt követõ nyomozati szakasz során több mint 200 CD-író berendezést és több százezer illegális lemezt foglaltak le.

Spanyolország az Európai Unió kalózkodás által egyik legjobban fertõzött tagállama: az illegális termékek becsült aránya 24%, évi 77 millió dolláros kárt okozva ezzel az iparágnak és az államnak. Összesen 23 címen történt házkutatás, melyet 200 rendõr hajtott végre. A letartóztatott személyek mindegyike kínai állampolgár, legtöbbjük érvényes tartózkodási engedély nélkül.

Az akció után tartott rendõrségi sajtótájékoztatón megjelent José Antonio Alonso belügyminiszter is, aki hangsúlyozta a kalózkodás által okozott hatalmas károkat. Elmondása szerint az elmúlt 18 hónapban 50 millió kalóz termék került a spanyol piacra, melynek eredményeként 1200 ember veszítette el munkahelyét, és 85 kisvállalkozás ment tönkre az üzletágban.

John Kennedy, a lemezkiadók nemzetközi szervezetének (IFPI) elnöke szerint Spanyolország egykoron virágzó, színvonalas elõadóiról híres, legális zenei piac volt, ma pedig Nyugat-Európa legnagyobb kalózkodási problémájával néz szembe. Kennedy kijelentette: “Bíztató számunkra az akció sikere és reméljük, az ilyen és hasonló eljárások jótékony hatással lesznek a spanyol zeneiparra és a mûvészeti vállalkozásokra a jövõben.”