Katasztrófális következményekkel járó HIV-járvány lenne megelőzhető, ha a szexmunkások egészségügyi és emberi jogait tiszteletben tartó törvénykezés és gyakorlat alakulna ki Kelet-Európa és Közép Ázsia országaiban – állítja egy frissen megjelent, a Litvániában székelő Közép- és Kelet Európai Ártalomcsökkentő Hálózat (CEEHRN) által megjelentetett kutatási beszámolóban.

A Jelentés kimutatja, hogy a régióban rendkívül szoros kapcsolat áll fenn a droghasználat, a szexmunka, a HIV/AIDS és az emberi jogi jogsértések között. Különösen riasztó, hogy a világ jelenlegi leggyorsabban terjedő HIV járványa pontosan az említett területeken terjed.

A Jelentés, mely a Szexmunka, HIV/AIDS és emberi jogok Kelet- és Közép-Európában és Közép-Ázsiában címet viseli, 27 országról, köztük Magyarországról tartalmaz adatokat a témában.

A régióban 5,5 millió injektáló droghasználó él az UNAIDS és a WHO becslései alapján, közülük csak nagyon kevesen vehetnek részt ártalomcsökkentő és terápiás programokban. Hogy az AIDS terjedése a Földnek e részén milyen szorosan függ össze a droghasználattal, azt jól bizonyítja, hogy a Jelentés szerint egyes országokban az új HIV pozitív emberek 80-90 %-a droghasználó, akik között magas számban találhatók szexmunkások is.

A Jelentés angol nyelvű változata letölthető a http://www.ceehrn.org weboldalról, és könyv formában is hozzáférhető a TASZ elérhetőségein.