Hiába állapította meg az oktatási ombudsman három felsőoktatási intézményről, hogy jogtalanul kér pénzt az ingyenes oktatásért, az intézmények kitartanak a díjszedés mellett. A hallgatók nem mernek bírósághoz fordulni.

Egyetlen felsőoktatási intézmény sem fogadta el az oktatási jogok biztosának állásfoglalását a hallgatóktól szedett kötelező díjak ügyében. Aáry-Tamás Lajos két főiskolának és egy egyetemnek jelezte, hogy jogszerűtlenül kér pénzt az ingyenes képzésre járó diákoktól. A szegedi egyetemen az ombudsman érveinek elutasításával zárult az ügy, itt a kifogásolt képzést jövőre csak fizetősként indítják majd. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája és a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) még nem adott választ az ombudsmannak, de úgy tudjuk, ők sem fogadják majd el az ajánlást.

A diákoknak egyetlen eszközük maradna: a bíróság. De nem vállalják a kockázatot, hogy bepereljék iskolájukat – mondta a Magyar Hírlapnak tucatnyi érintett diák, egyikük sem vállalta nevét. Azt mondták, félnek a retorzióktól, attól, ha perelnek, nehezebb vizsgák várnak rájuk. Mások az elhúzódó eljárást nem vállalják, és volt, aki a pénzt sajnálná a perekre. Egyikük azt mondta, inkább aláírásgyűjtést terveznek, amelyben arra kérik a kart, vegye figyelembe az ombudsmani állásfoglalást, de még a szignókat tartalmazó papírt is csak úgy merik majd leadni, hogy ne derüljön ki, ki a kezdeményező.

Az ombudsmani elmarasztalás óta eltelt három hónapban senki nem nyújtott be keresetet a Szegedi Egyetem ellen – mondta Keczer Gabriella szóvivő. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája korábban közölte, csalás miatt büntetőfeljelentést fontolgat, később azonban elállt ettől. A Magyar Hírlap információi szerint az érdekvédők túlzásnak találták, hogy ilyen ügy miatt akár professzorok juthatnának rács mögé.

A BGF az egyetlen intézmény, amelynek nem sokáig van félnivalója: az intézménynél az ombudsman az idegennyelvű képzésért szedett díjat kifogásolta, a márciusban hatályba lépő felsőoktatási törvény szerint ez már jogszerű lesz.