A legnagyobb közép-európai országban valószínűleg megváltozik a frissen végzett diplomásokat érintő kamarai vizsga, amely eddig az ügyvédjelöltté válás előfeltétele volt. A Bizottság versenyjogi főbiztosának nemtetszését is kiváltó jelenlegi szabályozás eltörlését a ország szakmai köreiben többen helyeselnék.

Az eddigi szabályozás szerint az egyetemen töltött öt év után az ügyvédjelöltként történő alkalmazás érdekében egy igen kemény kamarai vizsgán kell megfelelniük Lengyelországban a jogvégzett fiataloknak. Ez sokakat eltántorít a pályától, különösen annak ismeretében, hogy egy sikeres vizsga esetén a szakvizsga letételéig is három és fél évet kell ügyvédjelöltként eltöltenie annak, aki tanulmányai befejeztével végül ügyvéd szeretne lenni.

Egyre többen reménykednek abban, hogy a kötelező kamarai vizsga megszüntetésével egy kicsit könnyebbé válik a világviszonylatban is kiemelkedően hosszú út az ügyvédi hivatás gyakorlásáig.

Egy fiatal jogász nemrégiben a bíróságtól kérte annak megállapítását, hogy versenyellenes a helyi kamaráknak az érintett vizsgát különösen nehézzé tevő gyakorlata. Az eset kapcsán vetődött fel a lengyel kormányban, hogy új törvényi szabályozással kellene átláthatóbbá tenni a gyakorlati képzési rendszert.

A reformtervek Neelie Kroes versenyjogi főbiztos számára is szemet szúrtak, aki egy november 21-i nyilatkozatában azt mondta: “Lengyelországban a kiemelkedően magas követelményeket támasztó vizsgák negatívan befolyásolták a fogyasztók (a szakmát választani kívánók) döntési szabadságát. Változtatások szükségesek annak érdekében, hogy az ügyvédi szakma nyitottabbá váljon.”

A változtatások azért is fontosak, mert Lengyelországot most a régió egyik kulcsfontosságú gazdaságaként emlegetik, s az ország számos nemzetközi iroda számára is vonzó befektetési területet jelent: így például a Clifford Chance, a Linklaters, a White & Case és a Dewey Ballantine számára nagyon fontos az ottani jelenlét.

Egy iroda varsói vezető cégtársa szerint a kamarai vizsga sokakat eltrettentett az ügyvédi hivatástól, hiszen maga a gyakorlati idő is éppen eléggé hosszú. Sokan érezték úgy, hogy a kamarák által összállított vizsgafeladatok megfosztották őket további lehetőségektől.