Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Belügyminisztérium és az IDEA Programbizottság 2005. 12. 08-án – első ízben – országos szakmai, módszertani fórumot rendezett a többcélú kistérségi tanácsok elnökei és munkaszervezeti részvételével.

A magyar közigazgatás, illetve a település- és kistérség-fejlesztés, valamint a közszolgálat megújításának, új típusú működésének legfontosabb hajtóereje a globalizálódó világ és az európai integráció által kiváltott alkalmazkodási, felzárkózási kényszer. E hatások és követelmények egyik legfőbb iránya a helyi tudásalapú információs társadalom tervszerű, tudatos kiépítése.

A rendszerváltás során kialakult jogállam helyi közigazgatásának korrekciója a kistérségi rendszer kialakításával elkezdődött. A települések szövetségére alapozott kistérségi közös feladatvégzés biztosítéka a korszerű informatikai és tervezési rendszer megteremtése, működtetése.

A fenti célok elősegítése – a kormány közigazgatás korszerűsítését szolgáló programjainak végrehajtása – érdekében 2005. 12. 08-án az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Belügyminisztérium és az IDEA Programbizottság első ízben országos szakmai fórumot rendezett a kistérségi többcélú önkormányzati társulások elnökei és a munkaszervezet vezetői részére.

A szakmai fórum összefoglalta a kistérségi információs társadalom kiépítésének legfontosabb elveit, az info-kommunikációs rendszer tervezhetőségének szempontjait, a kormány és a főhatóság támogatásának eddigi gyakorlatát és formáit, valamint a helyi információs társadalom rendeltetését a közigazgatási térben.

A kistérségi – a helyi – info-kommunikáció rendszerépítés, az e-demokrácia és az e-közigazgatás jelentőségét jelezte a konferencia előadóinak személye.

A konferencián Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a kistérségi társadalom és közigazgatás információs és telekommunikációs célterületeiről, stratégiai irányairól; dr. Dudás Ferenc belügyminisztériumi közigazgatási államtitkár a közigazgatás kiváltképpen a helyi-kistérségi közigazgatás modernizációjának és racionalizációjának szükségességéről, irányairól, tekintettel az európai közigazgatási tér hatására; Pajna Sándor IHM helyettes államtitkár pedig az info-kommunikációs rendszer tervezésének módszertanáról tartott előadást. A konferencia foglalkozott még a kistérségi munkaszervezetek szerepével a helyi adatkezelési és információs rendszerek kiépítésében és működtetésében, valamint ismertetésre került a Hajduszoboszlói és Szentlőrinci Kistérség modell értékű tevékenysége e fontos területen.

A hozzászólók felvetették és igényelték, hogy a kistérségek képviselői e konferenciához hasonló módon és igényességgel tájékoztatást, felkészítést és stratégiai iránymutatást kapjanak a főhatóságoktól a legfontosabb céljaik kialakításához és megvalósításához.