Nyomoz a rendőrség az egyik tűcsereprogram vezetője ellen, aki önmagát jelentette fel, hogy kiderüljön, minek minősíti a rendőrség a steril fecskendők osztását kábítószereseknek.

Kábítószerrel való visszaélés miatt rendelt el nyomozást az ügyészség annak a tűcsereprogram-vezetőnek az ügyében, aki saját magát jelentette fel, hogy kiderüljön, bűncselekmény-e, ha steril tűkkel segít a szenvedélybetegeken. Ezt Varga Jenő, a Fővárosi Főügyészség szóvivője megerősítette. Az ügyészség egy tavalyi alkotmánybírósági határozatra hivatkozik. E szerint a programokban közreműködők már pusztán az eszközök használatának biztosításával is “formális értelemben bűnsegédi magatartást fejtenek ki”. Az alkotmánybírósági határozat ugyanakkor azt is tartalmazta, hogy az Országgyűlésnek májusig szabályoznia kellett volna ezt a kérdést, de ez nem történt meg. Az önfeljelentő Takács István Gábor a Drogprevenciós Alapítvány munkatársaként évek óta szembesül azzal, hogy egy-egy rosszul időzített rendőrségi igazoltatás mennyire elriasztja a drogfüggőket attól, hogy tiszta tűre cseréljék használt fecskendőjüket. A steril injekciós tűvel mérsékelhető az intravénás drogfogyasztók között az AIDS és más fertőzések terjedése is. “Országos szinten szerettünk volna egyezséget a rendőrséggel, hogy nem indítanak eljárást azokkal szemben, akiknél csupán fecskendőt találnak” – mondta Takács.

Budapesten már két éve létezik ilyen egyezség, és azóta jó a kapcsolatuk a rendőrséggel. A megállapodás országos kiterjesztése előtt a rendőrség állásfoglalást kért a Legfőbb Ügyészségtől. A válasz szerint az illegális drogfogyasztás, illetve annak elősegítése bűncselekmény gyanújára utal. Szabó Mihály, az Országos Rendőr-főkapitányság főtanácsosa a Magyar Hírlapnak azt mondta, a budapesti megállapodások tapasztalatai miatt kérték ki az ügyészség véleményét. “Az utcán járőröző rendőröket nem hozhatjuk olyan helyzetbe, hogy egy egyedi megállapodás és a rendőrségi törvény között döntsenek, lépjenek-e, ha fecskendőt találnak valakinél” – mondta Szabó. A Magyar Hírlap megkereste a belügyi tárcát, ahol közölték: az ügyben szakmai indokok alapján a rendőrségnek kell kezdeményezni törvénymódosítást, de ez eddig nem történt meg.

Korábban: AIDS világnapi önfeljelentés – háttér és folyományok