Lemondott egy amerikai szövetségi bíró a lehallgatási ügy miatt. Az amerikai elnök ugyanis a hét végén beismerte: titkos rendelettel engedélyezte a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, hogy felhatalmazás nélkül külföldi telefonbeszélgetéseket hallgasson le, és elektronikus leveleket ellenőrizzen.

James Robertson a külföldi hírszerzést ellenőrző bíróság egyik tagja volt. Lemondásában nem indokolta meg döntését, magánbeszélgetésekben azonban elmondta, hogy mélységes aggodalommal tölti el a George W. Bush által engedélyezett lehallgatási progam.

Robertson kijelentette, hogy a 2001. szeptember 11-i támadásokat követően kiadott titkos elnöki rendelet beszennyezi annak a bíróságnak a tevékenységét, amelynek tagja volt. Az amerikai elnök a szövetségi bíró lemondásával szinte egy időben ismételten megvédte az általa aláírt rendeletet.

George W. Bush amerikai elnök így nyilatkozott: “Ez a program azok ellen irányult, akik az al-Kaidával tartottak kapcsolatot. Több mint harmincszor engedélyeztem ezt a programot 2001. szeptember 11. óta, és mindaddig ezt teszem, amíg a nemzetet az amerikai állampolgárok életére törő ellenség fenyegeti.”

A lehallgatási ügy kipattanását követően a szenátus jogi bizottságának elnöke ígéretet tett arra, hogy az ügyben a jövő évben meghallgatásokat tartanak. Több törvényhozó is azzal vádolja Busht, hogy a titkos rendelet kiadásával megszegte az emberi szabadságjogokat és az Egyesült Államok alkotmányát.