A jogtalanul szedett tandíjak visszafizetését és saját igazuk bírósági megerősítését várják a hallgatók attól a pertől, amelyet valószínűleg a Szegedi Tudományegyetem ellen indítanak januárban.

Néhány héten belül, még januárban beadja a bírósági keresetet az elmúlt hónapok tandíjbotrányának ügyében egy diák, akinek a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) jogi segítséget ad, és vállalja a per költségét is – mondta a Magyar Hírlapnak Schöberl Márton, az érdekvédő szervezet elnökségi tagja. Az eljárást valószínűleg a Szegedi Tudományegyetem egyik hallgatója indítja. Mint arról az MH beszámolt, az oktatási ombudsman szeptemberben adott ki állásfoglalást arról, hogy az iskola jogszerűtlenül kért pénzt az államilag finanszírozott képzésre járó hallgatóktól, és javasolta az intézménynek, hogy fizesse vissza a beszedett összeget. Az iskola ezt visszautasította, emellett közölte: jövő szeptembertől nem indítja el az ombudsman által kifogásolt képzését.

Schöberl Márton szerint a HÖOK célja, hogy az ombudsman után a bíróság is jogerősen kimondja: az intézmény törvénytelenül szedett pénzt a diákoktól, és kötelezze az intézményt, hogy fizesse vissza. Hozzátette: több hallgató is megkereste a szervezetet, közöttük olyan is, aki vállalná a pert és az azzal járó sajtónyilvánosságot. A diák lapunknak egyelőre sem kívánt nyilatkozni.

A hallgatói szervezet még nem döntötte el, hogy a jelentkezők közül egynek nyújtanak majd jogi és anyagi segítséget, vagy úgynevezett pertársaságot alakítanak, azaz több hallgató perel majd egy eljáráson belül. A HÖOK még nem határozott arról sem, indít-e további pereket, ha nyer. Az elnökségi tag azt mondta, azért valószínű, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választják, mert az oktatási ombudsman által jogtalan díjszedésért elmarasztalt intézmények közül itt a legtisztább a jogi helyzet, ebben az esetben a legvalószínűbb, hogy nyernek a diákok.