New York állam főügyésze eljárást indított e legnagyobb zenekiadók ellen annak megállapítása céljából, hogy vajon az e vállalatok által online letöltésre kínált zeneművek árának tekintetében nem sérülnek-e egyes ármeghatározásra vonatkozó versenyjogi szabályok.

Eliot Spitzer a civiljogi országok “bírói meghagyásával” rokonítható subpoena kiadását kezdeményezte, melyben a zeneművek nagykereskedelmi árának megismerése révén igyekszik meggyőződni arról, hogy a Warner Music, Sony BMG, EMI és Universal Music korlátozzák-e gazdasági versenyt az általuk megjelentetett, online hozzáférhető zeneszámok ellenértékének megállapításakor.

2005 szeptemberében az iTunes szolgáltatást működtető cég vezérigazgatója azzal vádolta a nagy zenekiadó vállalatokat, hogy azok a népszerű letöltőszoftver kínálatában szereplő alkotások árátnak folyamatos növelésére késztetik az Apple-t. A nagyvállalatok akkor ezt nevetségesnek minősítették.

A ’Spitz the Blitz’ néven is ismert főügyész nem először foglalkozik a médiavállalatokkal, idén két alkalommal is térdre kényszerítette a legnagyobbakat: júliusban például a Sony BMG fizetett 10 millió dollár büntetést, mert népszerű előadóinak nagyobb műsoridőt „vásárolt” az amerikai rádióállomások műsorában.