Peer Steinbruck német pénzügyminiszter az újonnan csatlakozott tagállamokat arra szólította fel, hogy emeljék adóikat és ezzel segítsék elő egy „méltányos adóverseny” kialakulását az Európai Unión belül.

A Die Welt című német napilapnak adott nyilatkozatában a miniszter arra mutatott rá, hogy az új tagországokban végrehajtott adócsökkentések nincsenek tekintettel az adóterhek egységes európai megoszlására és ezáltal a német munkavállalókat hozzák nehéz helyzetbe. Hozzátette: szerinte ezekben az országokban az adócsökkentések pénzügyi alapját részben a közös uniós költségvetésnek juttatott német hozzájárulások képezik.

Az Európai Unió tagállamai nemrég megállapodtak abban az általános, 2013-ig tartó pénzügyi programban, amely a német befizetésekből továbbra is sokat juttat a kelet-európai országoknak. Steinbruck úr szerint tarthatatlan, hogy bizonyos államok egyre nagyobb összegeket követelnek az európai költségvetésből, ugyanakkor nem tesznek semmit saját adóbevételeik növelése érdekében.

A német vállalatokat érintő összetett társasági adó mintegy 40 százalék, míg a legtöbb országban ennél jóval alacsonyabb: Szlovákia például már korábban egységes 19 százalékos adókulcsot vezetett be a tőkebefektetések és a munkahelyteremtés elősegítése érdekében.

A nemrég megalakult koalíciós kormány az ÁFA kulcs 19 százalékra történő emelését tervezte annak érdekében, hogy Németország megugrott költségvetési hiánya ismét megfeleljen az eurózóna követelményeinek. A kormány álláspontja szerint a kisebb adóterhek megvalósításán dolgozó európai országok számára korlátozni kellene az uniós pénzekhez való hozzáférést.

A német ipar azonban nem ért egyet kormánya álláspontjával. Az ipari szektor véleményét kifejtő adószakértő szerint a kormánynak inkább a német adóterhek nemzetközi szinten érvényesülő versenyképességét kellene elősegítenie.

„Semmi sem biztosítja, hogy a vállalatok Németországban maradnának vagy ide települnének, ha más EU-tagállamokban növekednek az adóterhek” – jegyezte meg Klaus Braunig, a Német Iparszövetség (BDI) munkatársa.