A napokban két biztos is a hivatalos bizottsági véleménytől eltérően nyilatkozott a sajtónak. Jacques Barrot szerint az Európai Alkotmányszerződés egyes elemeit kellene megmenteni, míg Neelie Kroes azt javasolta, hogy Románia és Bulgária felvételével az EU fejezze be a bővítést.

Mindkét biztos nyilatkozata ellentmond az Európai Bizottság hivatalos álláspontjának, amely szerint az Alkotmányszerződést teljes egészében kell megőrizni, és támogatni kell a balkáni államok, valamint Törökország felvételét az EU-ba.

Barrot, aki a Bizottság közlekedéspolitikai biztosa és egyben a testület alelnöke az osztrák Kurier-nek nyilatkozva kifejtette: az intézmények reformjáról és az alapvető jogokról szóló részeket külön is ratifikálni lehetne. A biztos megtartaná a többségi szavazás kiterjesztését, a tanácsi szavazatsúlyozásokat és az EU külügyminiszteri posztját is, ám feláldozhatónak tartja az EU és a tagállamok közötti, hatásköri megosztásokról szóló részeket. A biztos véleménye azonban szembemegy a Bizottság állásfoglalásával, amely a 2005 októberében elfogadott ún. D-tervben, az Alkotmány elemekre szedése ellen foglalt állást.

Neelie Kroes versenypolitikáért felelős biztos szintén szembehelyezkedett a Bizottság álláspontjával, amikor a holland televízióban kifejtette, hogy az EU-nak Románia és Bulgária csatlakozása után már nem szabadna több tagállamot felvennie. A biztos szerint az EU irányíthatatlanná válik, ha ennél több tagot számlál.