Január 15-étől módosul a közbeszerzési törvény: enyhülnek a feltételek, rugalmasabban lesz alkalmazható a jogszabály. A törvénymódosítás gyorsabb és olcsóbb eljárást ígér mind a kiíróknak, mind a pályázóknak.

Emelkednek a nemzeti és az egyszerű közbeszerzési értékhatárok, ezeket egyébként a költségvetési törvény rögzítette. Ami az egyszerű közbeszerzést illeti: árubeszerzésnél és szolgáltatás megrendelésnél kétmillióról nyolcmillióra, építési beruházásnál tízről 15 millióra emelkedik az értékhatár.

A törvénymódosítás új intézményeket is bevezet, amelyek azonban lehetőségként választhatók, nem kötelezően. Ilyen például a versenypárbeszéd. Ha a beszerzésről eleve tudható, hogy bonyolult, vagy ha a beszerző nem is tudja pontosan, mit szeretne, előbb konzultálhat a lehetséges szállítókkal.

A közbeszerzési törvény január 15-e után nem vonatkozik a köztestületekre és az országos sportági szakszövetségekre, illetve a liberalizáció miatt például a távközlési cégekre. Önkéntes alapon azonban bármely piaci szereplő magára nézve kötelezőnek tarthatja a törvényt, ekkor azonban nem válogathat a neki tetsző, vagy nem tetsző paragrafusok között.

A módosítás lehetőséget ad arra, hogy egyes ajánlattevőket környezetvédelmi és szociális szempontok alapján előnyben részesítsenek a pályázatkiírók.