Az Axel Springer német kiadóvállalat csak kompromisszumok árán képes véghez vinni azt a hosszú ideje tervezett vállalati felvásárlást, melynek révén számos televíziós csatorna is birtokába kerülne. Az eddig főleg napilapok kiadásában érdekelt vállalatcsoport terjeszkedése sokakban a német média- és versenyszabályozás újragondolásának igényét erősíti.

Az Axel Springer hónapokig tartó tárgyalássorozat után karnyújtásnyira áll attól, hogy megvásárolja a ProSiebenSat.1 tévétársaságot.

A médiapiaci koncentrációt felügyelő német hatóság (KEK) azonban a múlt héten nemet mondott a tervezett tranzakcióra: döntését azzal indokolta, hogy annak megvalósulása után az AxelSpringer túlságosan nagy részben birtokolná az ország médiapiacát. Az elmúlt napok fejleményeinek köszönhetően azonban a KEK korábban kialakított véleménye mégis megváltozni látszik, mivel az Axel Springer kötlezettséget vállalt a ProSieben csatorna eladására annak fejében, hogy megtarthassa a felvásárolandó csoporthoz tartozó másik három adót: a Sat1-et, a Kabel1-et és az N24-et.

A kompromisszumos javaslat megszületését egyesek a német versenyszabályozási rendszer működőképességének bizonyítékaként értékelik, míg mások abbéli véleményüknek adtak hangot, hogy az ország versenyszabályozását újra kell gondolni.

A vita komolyságát jelzi, hogy Helmut Thoma, az RTL médiaóriás korábbi elnöke nevetségesnek minősítette a KEK eljárását: szerinte a német médiavállalatoknak jelenleg gyakorlatilag lehetetlen Németországban más hasonló vállalatokat megszerezni.

Jo Groebel, a dortmundi Európai Médiaintézet igazgatója is új, liberálisabb szabályozást sürget. Elmondta, hogy bár a második világháború negatív tapasztalatai miatt Németország hagyományosan megakadályozni igyekszik a médiamonopóliumok kialakulását, a vállalati felvásárlások meghiúsításán kívül is létezhetnek eszközök a plurális média megteremtése érdekében.

Lehetséges, hogy a német médiaszabályozás újragondolása valóban nem sokat várat magára: a KEK által kikényszerített kompromisszumos javaslat ugyanis számos politikus nemtetszését is kiváltotta.