A kormány szerdai ülésén szigorította a veszélyes anyagokat hasznosító ipari létesítmények működési feltételeit. A cél, hogy nőjön a biztonság, illetve nagyobb legyen a nyilvánosság.

A szigorítási hullám egész Európában megfigyelhető, azt az elmúlt évek jelentős ipari katasztrófái indították el. Az Európai Parlament ezért elfogadta a Seveso II. irányelvet – a kormány tegnapi döntése a Seveso II. módosítását emelte be a hazai jogrendbe.

Az uniós irányelv előírja, hogy a tagállamok vegyék számba a területükön működő veszélyes üzemeket; az üzemek jelentsék a hatóságoknak, hogy milyen veszélyes anyagokat használnak, és milyen mennyiségben. A cégeknek meg kell jelölniük, hogy egy esetleges baleset mely települések lakóit érintheti.

A módosítással bővült a veszélyes anyagok listája, másrészt módosultak a határértékek is. Emiatt a jelenlegi 107-ről 40-50 céggel bővül azon vállalatok száma, amelyek a jogszabály hatálya alá esnek. Az eddigi 107 üzem egyébként összesen 35 település életére van hatással.
Vonatkozik ezután a jogszabály például a pirotechnikai eszközökkel foglalkozó veszélyes üzemekre, egyes hulladéklerakókra, és a 2500 tonna feletti mennyiségű kőolajszármazékot hasznosító létesítményekre.

Azoknak a cégeknek, amelyekre mostantól lesz érvényes a szabályozás, fel kell venniük a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, s egyebek mellett kockázatelemzést, védelmi tervet kell készíteniük. Kötelező az egyeztetés az önkormányzatokkal is, továbbá kötelező a lakosság tájékoztatása.

A főigazgatóság információkat tesz közzé a honlapján, a védelmi terveket pedig a települési polgármestereknél lehet majd megtekinteni. Új, veszélyes anyagot hasznosító üzem építésekor, vagy legalább 25 százalékos bővítés esetén, fórumon kell ismertetni a hatóságokkal, illetve a lakossággal a várható hatásokat.