Huszonkétmillió forint készpénzzel a táskájukban készültek elhagyni Magyarországot azok a román állampolgárok, akiket bankkártya-hamisítás gyanújával vett őrizetbe a rendőrség.

A három férfi november első felében érkezett Budapestre. Egy szállodából indultak portyázni. Reggeltől estig járták a főváros bankautomatáit és 50-100 ezer forintos tételekben vettek fel pénzt hamisított bankkártyákkal. A Nemzeti Nyomozó Irodát november végén értesítették arról, hogy a városban szabálytalan tranzakciók sorozata történik. Még aznap az egyik automatánál elfogták a rendőrök a 30 éves Sz. Tibort. A bandatag lebukását megneszelve a két bűntárs a román határ felé vette az irányt. A nyomozók az utolsó pillanatban, nem sokkal az átkelő előtt kapták el őket. Több mint húszmillió forint volt náluk egy táskában, és százhatvan bankkártyát, illetve a kártyahamisításhoz szükséges számítógépes programokat és technikai berendezéseket is találtak autójukban.

A Nemzeti Nyomozó Iroda adatai szerint a romániai trió tavaly nyáron Olaszországban jutott hozzá több ezer bankkártya titkos adataihoz. Ezután kártyaírókkal és egy laptoppal felszerelkezve szeptemberben indult a három férfi nyugat-európai körútra. Ettől kezdve csupán szorgalmuktól és munkabírásuktól függött, hogy mennyi lesz a napi bevételük. Mindössze néhány hetet töltöttek egy-egy országban, ahol a frissen gyártott kártyákkal más dolguk nem volt, mint az automatákat felkeresni.

Az eddigi adatok szerint legkevesebb hatvanmillió forintnak megfelelő valutát vettek ki a szomszédos országok automatáiból. Ha a magyar rendőrök nem lépnek közbe, vélhetően még sokáig folytathatták volna a különböző országok automatáinak kifosztását. A nyomozás jelenlegi állásánál nem lehet kizárni, hogy magyar károsultjai is vannak az ügynek. A rendőrök külföldi nyomozókkal együtt próbálják most felderíteni, hogy miként juthattak a bűnözők a kártyák naprakész adataihoz, és kik készítették fel a hamisítványok használatára az év végén lefülelt csapatot.