Az Egyesült Államok igázságügyminisztériuma bíróságon igyekszik kikényszeríteni, hogy a Google bocsássa rendelkezésére a segítségével egy hét alatt lefolytatott internetes keresésekre vonatkozó adatokat. Az adatok megismerését általában, nem pedig egy konkrét bűncselekménnyel kapcsolatban igényli a minisztérium.

Az USA igazságügyminisztériuma egy törvényjavaslat támogatása érdekében szeretne hozzájutni a kért adatokhoz. A pornográfia visszaszorítása érdekében kidolgozott tervezet elfogadását ugyanis két éve meghiúsította az ország legfelsőbb bírósága.

Az ügyben még tavaly kiadásra került egy subpoena (ami nagyjából egyenértékű a civiljogi országok bírósági meghagyásával), de a szélesebb nyilvánosság csak az elmúlt napokban értesült minderről a San Jose Mercury News tájékoztatása alapján. A Department of Justice (DoJ) most egy szövetségi bíró bevonásával szeretné elérni, hogy a Google tegyen eleget a bíróság kérésében foglaltaknak. A cég jogi képviselője szerint a Google nem támogatja az eljárást és az információra vonatkozó kérelmet túlzottnak tartja.

Úgy tűnik, hogy a keresésekre vonatkozó adatok kiadása még annak a vállalatnak is sok, amely pedig kevés figyelmet szentel a személyes adatok védelmének.

A Google által használt cookie-k egészen 2038-ig érvényesek és a vállalat az utóbbi időben olyan szolgáltatásokat tett elérhetővé, amelyek a felhasználókat egyedileg beazonosíthatóvá teszik.

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója nemrégiben kijelentette, hogy cég szolgáltatásainak tervezett fejlesztése révén egyre többet tudnak majd meg a felhasználókról. Ha a vállalat egyszer teljesíti a DoJ kérését, akkor az Egyesült Államok főügyésze is hasonló pozícióba kerül.