A Parlament Brüsszelben, Strasbourgban és Luxemburgban jelenleg több mint ötezer köztisztviselőt alkalmaz, hivatali helyiségeinek alapterülete több mint 900 000 m², évi papírfelhasználása meghaladja a 800 tonnát, éves villanyszámlája pedig eléri a hatmillió eurót. Mivel a parlament igencsak érintett a környezetvédelmi jogalkotásban, most a „saját háza táján söpröget”.

Josep Borrell, a parlament elnöke és Julian Priestley főtitkár ma aláírta az „Európai Parlament környezetvédelmi nyilatkozatát”, melyben az EP kötelezettséget vállalt arra, hogy a munkaszervezésnél és az intézmények üzemeltetésénél a legmesszebbmenőkig szem előtt tartja a környezetvédelmi szempontokat.

A Parlament évek óta lépéseket tesz a takarékos gazdálkodás felé: csökkentette a papír- és energiafelhasználást, szelektíven kezeli a hulladékot, és internetes videokonferenciákkal igyekszik csökkenteni az utazások számát. A környezetvédelmi nyilatkozat mai aláírása azonban egy hosszú távú, következetes belső politika hivatalos kezdetét jelentheti. Az EP az EMAS (Eco-Management and Audit Scheme; közösségi környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer) európai szabványainak betartását is felvállalta. Az EMAS gazdálkodási eszközt a ´90-es években dolgozta ki az Európai Unió. Az eredetileg ipari célra szánt rendszert 2001-ben kiterjesztették minden tevékenységi ágazatra (beleértve a közigazgatást is). Ennek köszönhetően bármilyen gazdálkodó egység képes felmérni és javítani környezetvédelmi hatékonyságát, valamint EMAS minősítést szerezhet (ami jogot ad a legjobb gyakorlatra vonatkozó szabványoknak való megfelelést igazoló logó használatára).

A program külső szakértők általi értékelését követően a Parlament 2006 végére várja az EMAS minősítés megszerzését.