Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter a választás kitűzésének napján, 2006. január 19-én levélben kérte a 2002. évi országgyűlési választásokon országos listát állító pártok és jogutód pártok elnökeit, hogy az Országos Választási Bizottság választott tagjai és póttagjai személyére javaslataikat 2006. január 28-ig írásban küldjék meg a Belügyminisztériumba.

Az érintett pártok túlnyomó többsége (MSZP, Fidesz-MPSZ, SZDSZ, MDF, Magyarországi Munkáspárt 2006, Független Kisgazdapárt, Összefogás Magyarországért Centrum) a felkérésnek eleget téve, határidőre megtette javaslatát.

A beérkezett személyi javaslatokat dr. Lamperth Mónika áttekintette, és országgyűlési indítványa megtétele előtt, a mai napon konzultációra hívta meg a négy parlamenti párt vezetőit. Az egyeztetésen részt vett Hiller István, az MSZP elnöke, Pokorni Zoltán, a Fidesz-MPSZ alelnöke, Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője, valamint Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. A belügyminiszter az egyeztetésen megköszönte a pártok javaslatait, amelyekben kivétel nélkül kiválóan felkészült és a tisztségre feltétlenül alkalmas szaktekintélyek szerepelnek.

Dr. Lamperth Mónika kifejezte azon szándékát, hogy a javaslatok alapján indítványát a lehető leghamarabb megteszi az Országos Választási Bizottság tagjaira és póttagjaira vonatkozóan annak érdekében, hogy az Országgyűlés lehetőleg már a 2006. február 6-i ülésén megválaszthassa a testület tagjait. Így az új összetételű Országos Választási Bizottság a lehető legrövidebb időn belül munkába állhat. A belügyminiszter bejelentette, hogy valamennyi parlamenti párt javaslatát figyelembe veszi annak érdekében, hogy az Országgyűlés a lehető legszélesebb támogatottsággal hagyhassa jóvá a testület személyi összetételét.

A parlamenti pártok vezetői megköszönték dr. Lamperth Mónika meghívását, egyúttal kifejtették, hogy a belügyminiszter által vázoltak alapján látnak esélyt a testület tagjainak nagy többséggel történő megválasztására.

A belügyminiszter a javasolt személyeket csak akkor kívánja megnevezni a nyilvánosság előtt, ha már minden érintett nyilatkozott arról, hogy vállalja a jelöltséget.