A Nemzetközi Bűnmegelőzési Központ (ICPC) 1994-ben, montreali székhellyel létrejött nemzetközi szervezet, amely nemzeti kormányszervekből, helyi hatóságokból, közhivatalokból, szakértői intézetekből és nem-kormányzati szervezetekből áll. Célja a bűnözés, ezen belül az erőszakos cselekmények megelőzése és a közösségi biztonság megerősítése.

Az International Centre for the Prevention of Crime elősegíti a közösségi bűnmegelőzés és a közösségi biztonság különböző ágazatok érdekeit szem előtt tartó megközelítését, támogatja az intézményi, közösségi, és magán szektor szereplőinek együttműködését a bűnözés csökkentése és a biztonság megteremtése érdekében. Támogatja továbbá a közösségben rejlő lehetőségek mozgósítását a közbiztonság javítása érdekében. Az ICPC gyakorlati segítséget nyújt a városok, azok társulásai, régiók, közösségek, nem-kormányzati szervezetek, a magánszektor szereplői és kormányok közötti nemzetközi együttműködéshez.

2004 áprilisában Terrance Hunsley, az ICPC főigazgatója levelében fejezte ki elismerését az Igazságügyi Minisztérium munkatársainak a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája elkészítéséért és az Országos Bűnmegelőzési Bizottság felállításáért. A szervezet és Magyarország további kapcsolatainak megerősítése érdekében a Minisztérium képviselőjét megfigyelőként meghívta az ICPC irányító testületébe. A megfigyelői státusz lehetőséget biztosít arra, hogy a meghívott ország képviselője részt vegyen a Tanácsadó Bizottság (APC) 2004. évi két ülésén. 2005 februárjában Luc Crépault, az APC elnöke megköszönte a megfigyelőként végzett munkát és kifejtette, hogy hazánk és az Igazságügyi Minisztérium részvételét az APC, és különösen az ICPC általános tevékenységében igen fontosnak tartja. Kezdeményezte, hogy folytassunk tárgyalásokat a teljes jogú tagságról.
Közép-Európa országai közül a magyar Igazságügyi Minisztériumot érte elsőként az a megtiszteltetés, hogy 2006. január 1-jétől ebben a rangos szakmai szervezetben teljes jogú tagként részt vehet.