A francia nemzetgyűlés olyan törvénytervezetet készít, amelynek elfogadásával jogszerűvé válhat az internet egyik legtöbbet vitatott vívmányának, a fájlcserélő programoknak a használata. A tervezet jogerőre emelkedésével végső soron értelmetlenné válna a szórakoztatóipar óriásai által a kalózmásolatok ellen évek óta folytatott boszorkányüldözés.

Az üggyel kapcsolatban szerdán hallgatja meg Renaud Donnedieu de Vabres francia kulturális minisztert a nemzetgyűlés kulturális és gazdasági bizottsága.

A francia tervezet lényege, hogy egy fix havidíj ellenében – mely voltaképpen a jogdíjakat helyettesítené – a fogyasztók korlátlanul oszthatnának meg egymással jogvédett tartalmakat az interneten. Az elképzelés rendkívül nyugtalanítja a zenei, filmes és televíziós ipar vezetőit, akik maguk is egyre inkább elismerik a fájlcserélők létjogosultságát azzal, hogy jogtiszta megoldásokat dolgoznak ki. A Warner Bros például a közeljövőben tervezi elindítani Németországban saját fejlesztésű fizetős programját.

Francine Cunningham, az International Federation of the Phonographic Industry érdekvédelmi csoport szóvivője aggodalmát fejezte ki és beszámolt arról, hogy folyamatosan szemmel tartják a fejleményeket.

Azonban hosszú utat kell még megtennie a törvénytervezetnek ahhoz, hogy jogszabály váljék belőle. A kialakult helyzetre jellemző, hogy tavaly decemberben egy olyan eredeti változat került a nemzetgyűlés elé, amely komoly büntetéseket helyezett volna kilátásba az ún. peer-to-peer rendszereket használó internetezők számára: akár 300 ezer euróig terjedő pénzbüntetést vagy legfeljebb 3 éves szabadságvesztést.

Aztán a nemzetgyűlés néhány – egyébként más-más frakcióba tartozó – képviselőjének köszönhetően a javaslatba bekerültek a fent említett, a legalizáció lehetőségét felvető, kompromisszumos elképzelések. A fogyasztói csoportok erősen támogatják a kezdeményezést, azonban annál nagyobb ellenérzéssel viseltetnek iránta az olyan szórakoztatóipari nagyvállalatok, mint a Vivendi Universal, az Universal Music és az NBC Universal tulajdonosa.

Tiltakozásukat fejezték ki a francia filmipar és zenekereskedelem más egyesületei is, akik az alkotó munka tönkretételére hivatkozva olyan sztárokkal együtt fogalmazták meg álláspontjukat, mint Johnny Hallyday.

A kormány csak azt hangoztatja, hogy a javaslat nem valósul meg – mondta Geraldine Moloney, a Motion Picture Association európai szóvivője. Ha ez mégsem így lenne, akkor az világméretű hatást váltana ki.

Szerzői jogi szakértők szerint a módosított törvénytervezet az Európai Unió szellemi tulajdonjogi szabályozásának is ellent mond.

Az International Federation of the Phonographic Industry szerint a tervezet által bevezetendő globális vagy kötelező licencia megsemmisítő hatással lenne a Franciaországban most felfelé ívelő online zenepiacra, mert a belőle származó összegek nem fedeznék a hanglemezgyártók költségeit sem.