A Legal Week folyóirat közzétette annak a felmérésének eredményeit, melyben azt kívánta megállapítani, hogy az ügyvédjelöltek hány százaléka folytatja pályafutását ugyanannál az irodánál, ahol gyakornoki éveit töltötte.

A Slaughter and May, a Lovells és a Herbert Smith irodák vezetik azt a tízes ranglistát, amelynek szereplői egyre több ügyvédjelölttel kötnek határozatlan időre szóló munkaszerződést. Egyes elemzők szerint a tendencia kialakulásában döntő szerepet játszik az Egyesült Királyság munkaerőpiacának élénkülése.

A Slaughters gyakorlatilag minden ügyvédjelöltjének állandó munkahelyet kínált fel. Az iroda 30 ügyvédjelöltet alkalmazott 2004 márciusában és közülük 28-al határozatlan időre szóló szerződést kötött – a fennmaradó két egykori jelölt máshol folytatta karrierjét.

A Lovells és a Herbert Smith egyaránt 93 százalékos megtartási mutatótól számolt be, míg a Freshfields Bruckhaus Deringer londoni irodájánál ez az arány 92 %. Hasonlóan magas a Clifford Chance és a Norton Rose mutatója e tekintetben, mivel jelöltjeik 91%-a megtarthatta állását, míg az Allen & Overy és a Linklaters 90, illetve 86 százalékos megtartási mutatóról számolt be.

A Simmons & Simmons a jelöltek 88%-nak tett ajánlatot, ami jelentős növekedés a tavalyi év 75 százalékához képest. A Slaughters vezető cégtársa, Melvyn Hughes tagadta, hogy a folyamatok befolyásolták volna döntésüket. Szerinte leginkább a munka mennyisége befolyásolja, hogy az irodák hány jelöltet tartanak meg. Hozzátette: meglehetősen korlátozott látásmódra utalna, ha csak határozott idejű munkaszerződésekkel igyekeznének megtartani a sokat dolgozó gyakornokokat.