Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az elmúlt hétvégén nemzetközi konferenciát rendezett az Európai Alkotmány elfogadásáról és a dokumentum jövőbeni sorsáról. A konferencia megkezdése előtt hazai és külföldi szakértők sajtótájékoztató keretében ismertették a rendezvényen elhangzó főbb kérdéseket.

A sajtótájékoztatón részt vett Elmar Brok európai parlementi képviselő, a Külügyi Bizottság elnöke, Gottfried Péter, az Európai Ügyek Hivatalának elnöke, György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője és Jo Leinen európai parlementi képviselő, az Alkotmányügyi Bizottság elnöke.

A sajtótájékoztatón Elmar Brok az európai intézmények Alkotmányról alkotott hivatalos álláspontját ismertette a sajtó képviselőivel. Elmondta, hogy az Unió szervei mindent megtesznek azért, hogy a dokumentumot – a kudarccal végződött francia és holland népszavazás után is – a már elfogadott szöveggel emeljék jogerőre. Bármilyen módosítás a szöveg egészének újratárgyalását tenné szükségessé és ezt mindenképpen szeretnénk elkerülni – mondta. Hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy mereven elzárkóznának a módosító javaslatok elől: a dokumentumhoz fűzött kiegészítő jegyzőkönyvek vagy más hasonló jogi eszközök megoldást jelenthetnek a kérdésre.

Elmar Brok elmondta, hogy reményeik szerint körülbelül jövőre újra meg lehet próbálni a szöveg elfogadtatását. Kiemelte, hogy 2007-ban az Alkotmány szempontjából kedvező lehet az európai politikai környezet, abban az értelemben, hogy Hollandiában és Franciaországban addigra lezajlanak a választások és Németország fogja betölteni az Unió soros elnöki tisztjét. Brok úr emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi német kormány programjában elkötelezte magát az Unió Alkotmányának elfogadtatása mellett.

Gottfried Péter az euroszkepticizmus csökkenésére utaló tényként értékelte a finn kormány múlt héten tett bejelentését, melynek értelmében az északi ország 2005. május 1. után megnyitja munkaerőpiacát az új tagállamok előtt.

A hivatalos álláspontokból sugárzó optimizmust beárnyékolták a szintén jelen lévő Frans Timmermans holland parlamenti képviselő szavai, aki szerint jelenleg nincs olyan politikai erő Hollandiában, amely elvállalná, hogy az Európai Alkotmány elfogadtatásának szükségét hangoztassa választási kampányában.

Timmermans úr hozzátette, hogy nem csak a francia és holland nem létezik ma Európában, csak más országok nem utasították el nyíltan a tervezetet. Példaként említette Svédországot és Nagy-Britanniát, amelyek szerinte e sikertelen népszavazások mögé bújva álcázzák saját álláspontjukat. Timmermans úr szerint Hollandia soha nem fogadja el a jelenlegi alkotmánytervezetet.

Brok úr az elhangzottakra adott válaszában elmondta, hogy továbbra is optimista álláspontot képvisel. „Soha nincs olyan, hogy soha” – nyomatékosította mondandóját.