264 új törvény, 324 törvénymódosítás, 484 országgyűlési határozat és négy politikai nyilatkozat – ez a Medgyessy-Gyurcsány kormány négyéves regnálásának parlamenti mérlege.

A 386 fős magyar törvényhozásban az adott időszakban összesen 12 462-szer nyomták meg az igen, a nem vagy a tartózkodás gombot a honatyák. Az, hogy a szavazási procedúrák révén mennyire sikerült a választópolgárok akaratát érvényesíteniük, majd április 9-én és 23-án, a tavaszi parlamenti válsztások alkalmával dől el.

A legtöbb interpellációt Szijjártó Péter fideszes képviselő fogalmazta meg, összesen 29-et, őt két másik frakciótársa, Lengyel Zoltán és Répássy Róbert követi 27, illetve 26 kérdéssel.

A kormányból Németh Imre volt földművelési és vidékfejlesztési miniszter szólalt fel a legtöbbször, majd pedig Veres János pénzügy- és Lamperth Mónika belügyminiszter. A legbeszédesebb képviselő és miniszter szintén Veres János lett, mintegy 30 órában, de Szabó Zoltán szocialista képviselő sem szégyenkezhet, aki 27 órán át hallatta a hangját a törvényhozásban.

Hatan viszont meg sem szólaltak az utóbbi négy évben, többek között Demszky Gábor SZDSZ-es, Suchman Tamás MSZP-s és Tölgyessy Péter fideszes honatya.

A ciklus utolsó munkanapját követően a 1990. évi 56-os törvény értelmében a képviselőknek mandátumuk végén, azaz a következő parlament megalakulásakor kell elszámolniuk a rájuk bízott értéktárgyakkal. Bakos Emil, az Országgyűlés gazdasági főigazgatója elmondta: “A laptopokat a hivataltól kapták a képviselők, ezzel el kell számolniuk – várhatóan felajánljuk nekik, hogy megvásárolhatják – a mobiltelefonjaikat illetve más eszközeiket a frakciók biztosították, ott pedig a frakcióvezetők döntenek arról, hogy mely az az eszköz, amelyet megvásárolhatnak a képviselők, és melyiket nem. Természetesen valamennyi eszközt becsüssel fogjuk megbecsültetni, és azon az áron fogjuk eladni nekik.”

Miután a pártoknak ebben a ciklusban sem sikerült megállapodniuk a választójogi törvény módosításában, így 2010-ig biztosan megmarad a népes magyar Országgyűlés. A választási időpontok ismeretében szakértők a következő parlament alakuló ülésének várható időpontját májusra teszik.