A magánlakások felújítását és a házi gondozást szeretné a PM a kedvezményes áfa-körbe átsorolni, a végső döntést leghamarább a nyár végén hozhatja meg az Ház.

A kedvezményes áfa-kulcs felemeléséről nincs sem véleménye, sem számítása a Pénzügyminisztériumnak – jelentette ki Veres János, a tárca vezetője. Magyarán a 2006-os költségvetést az ismert adókkal és mértékekkel számolták ki, s azon nem is kívánnak változtatni. Ezek az állítások válasznak is tekinthetők a Fidesz számára, az ellenzéki pártnál álltak elő azzal az értesüléssel, hogy a PM már foglalkozik a választások utáni áfa-emelés tervének “titkos” kidolgozásával.

A cáfolatra kitűnő alkalmat választott a fiskális tárca vezetője, a február 19-i vasárnap délelőttöt, akkorra invitálta meg a pénzügyi újságírókat egy uniós hátterű áfa-ügyi téma ismertetésére. Az már bizonyos, hogy az EU tagállamai megegyeztek abban, hogy a jelentős mértékben élőmunka-igényes öt mesterség közül tetszés szerinti kettőben 2010 végéig folytatható a már évekkel korábban elindított kísérlet, de most már nemcsak a régi tagországokban, hanem mind a 25-ben. Jelenleg annak az ideje van itt, hogy kimondják az egyes országok, hogy ők mely szakmákat kívánnak a kedvezményes áfa-körbe átsorolni. Ezzel a döntés március 31-ig kell előállni. Választható tehát a kisebb javítási szolgáltatások kategória, ide az unió a bicikli-, a cipő-, a bőráru-, s a – mi fogalmaink szerint nemigen ismert – háztartási fehérnemű javítását sorolja. A második csoport a magánlakások, magánházak felújítását, javítását tartalmazza, ám a felhasznált anyagok áfája már nem férhet bele az itt adandó kedvezménybe. A harmadik választható mesterség az ablaktisztítás és a magánháztartások takarítása, a negyedik a házi gondozói szolgálat, az ötödik a fodrászat.

Magyarország is bejelenti tehát a két mesterséget, hogy március 31.-e után az Európai Unió Bizottsága javaslatot tehessen a pénzügyminiszterek tanácsának, amelyik aztán összegez és dönt. Ha ezen is túl vannak Brüsszelben, akkor kerülhet sor az egyes tagországok parlamentjeinél a jogalkotásra. Esetünkben ez leghamarabb az új parlament felállása után, a nyár közepén-végén képzelhető el.

Veres János ismertette, hogy melyik két szakmát indítványozza a tárca a kormánynak. Keddre tehát a házi gondozói szolgálatnak, valamint a magánlakások felújításának, karbantartásának, javításának kedvezményes áfa-körbe sorolását viszi a kabinet elé a miniszter. Nem lehetetlen, hogy az EU módot ad egy harmadik mesterség választására is, a fiskális tárcánál tehát előkészítették a kormány számára a további kínálatot, azaz a kisebb javítási szolgáltatások kategóriát.

A kedvezményes áfa kategória a későbbiekben döntendő, de hogy mi mennyi ebben az esetben, pillanatnyilag nem megtárgyalandó témája a kormányzatnak. Egyelőre a március 31-ig Brüsszelnek megnevezendő mesterségekről döntenek. A miniszter egy kérdésre válaszolva elmondta, ha szuper – azaz 5 százalékos – kedvezménybe sorolódnak majd a kiválasztott tevékenységek, akkor azáltal évi 15 milliárd forint hatással kell számolni, ha a kedvezményes, 15 százalékos besorolásra kerül sor, akkor a 15 milliárd harmadát lehet kalkulálni.