Élénk vita után a német törvényhozás koalíciós többsége elfogadta azt a törvénytervezetet, amely az ország törvényalkotásában a vonatkozó európai irányelvnek megfelelően teszi lehetővé a hírközlési adatok hat hónapon át tartó tárolását.

Németország ezáltal egy olyan európai irányelv rendelkezéseit tette nemzeti jogának részévé, amely még az Európai Tanács jóváhagyására vár: az Unió bel- és igazságügyminiszterei elé ugyanis csak jövő héten kerül az irányelvtervezet.

A német kormány az elfogadott törvényszöveg szerint arra kapott felhatalmazást, hogy „körültekintően” és „minimális szinten” tárolja a felhasználók által maguk mögött hagyott digitális nyomokat, így a telefonhívásokra, szöveges üzenetekre, elektronikus levelekre, internetes barangolásra és chat-programokra vonatkozó adatokat.

Az ellenzék képviselői erősen bírálták a törvénytervezetet, többek közt azt hangsúlyozva, hogy a terror elleni harc és a bűncselekmények megelőzésének állítólagos eszköze csak az állampolgári jogok megsértését jelenti és az adófizetők fogják saját megfigyelésük költségeit megfizetni.

A kormánypárti oldal képviselői azt hangsúlyozták, hogy a bűnüldözés hatékonysága érdekében az interneten is lehetővé kell tenni a bizonyíték gyűjtését, amely médium egyébként számos bűncselekmény elkövetésének eszközévé is vált.