A CertiMail nevű francia szolgáltató február 22-én olyan eszközt dobott piacra, amely az elektronikus levelezés, az adattitkosítási és adattárolási technológiák, továbbá a pendrive-ok előnyeit ötvözve a személyazonosság elektronikus megállapításának újszerű módját teszi lehetővé.

Az újfajta pendrive körülbelül száz euróba kerül. Az eszköz megvásárlása után a felhasználónak interneten keresztül kell megadni személyes adatait és a szolgáltató rendelkezésére kell bocsátania útlevelének vagy személyi igazolványának másolatát.

A CertiMail által forgalmazott elektronikus aláírási rendszerrel hitelesített dokumentumokat a program pdf-formátumúvá alakítja át és a társaság CDC Arkhinéo nevű partnere tíz évre automatikusan archiválja azok másolatát.

A személyre szabott azonosításával ellátott pendrive egyszerre szolgál hordozható memóriaként és elektronikus azonosításra használható eszközként, amely a legszélesebb körben teszi lehetővé a felhasználó azonosítását az internet vagy más elektronikus közvetítő eszköz segítségével tett jognyilatkozatok tekintetében.

A CertiMail pendrive-ja egyelőre csak a Windows operációs rendszerrel kompatibilis.