Az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa nyilvánosságra hozta határozattervezeteit, melyek nyomán esetenként 10-50 százalékkal csökkennek négy jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató referencia összekapcsolási díjai. A díjak jelentős csökkentésével a szolgáltatók kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon, közölte az NHH pénteken.

A szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő referencia összekapcsolási ajánlatokban (RIO) szereplő díjak, a forgalmi és a ma már verseny szempontjából még fontosabb egyszeri díjak jelentős csökkentésével a vezetékes piacon tovább erősödhet a verseny, mondta Pataki Dániel a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. Mint mondta, az NHH stratégiai céljainak megfelelően, az összekapcsolási díjak csökkentésével mérséklődhetnek a szolgáltatások árai közötti indokolatlan különbségek, és újabb lendületet kaphat a számhordozás és a közvetítőválasztás elterjedése.
A szolgáltatókat az NHH Tanácsa 2005-ös, a híváskezdeményezésre és hívásvégződtetésre vonatkozó határozataival kötelezte, nyújtsák be jóváhagyásra referencia összekapcsolási ajánlataikat.
Az NHH Tanácsa a határozattervezeteiben a forgalmi díjakat 10-20 százalékkal, az egyszeri tételeket pedig esetenként több mint 50 százalékkal is csökkenti.

Az egyszeri díjak jelentős csökkentésével a szolgáltatók a számhordozás, valamint az ügyfelek számára akár a hívásirányonként eltérő szolgáltató igénybevételét lehetővé tevő közvetítőválasztás révén kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon.
A számhordozás lehetősége mellett a verseny élénkülésében egyre jelentősebb a közvetítőválasztás szerepe. Ezt jelzi, hogy az NHH adatai szerint 2005 első három negyedévében a vezetékes hálózatokból indított beszédcélú forgalmon belül a közvetítőválasztással lebonyolított forgalom aránya meghaladta a 10 százalékot. 2005 harmadik negyedévében ez az arány közel 14 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy minden hetedik helyhez kötött beszédperc közvetítőválasztás útján történt.
A most közzétett határozattervezetek szerint a Magyar Telekom esetében a helyi hívásindítási és -végződtetési díjak átlaga 11 százalékkal, 1,47 forint/percre csökken. A Magyar Telekomhoz hasonlóan költségmodellt alkalmazó Monortel esetében a díjak 26 százalékkal, átlagosan 2,25 Ft/percre, az Emitel esetében pedig 11 százalékkal, átlagosan 2,45 Ft/percre csökkenek.
Az Invitel élt azzal a határozatban foglalt lehetőséggel, miszerint költségmodell benyújtása nélkül elfogadja, hogy díjai a Magyar Telekom jelenleg hatályos RIO-díjainak 1,4-szeresére csökkenjenek, így esetében a forgalmi díjak 20 százalékkal 2,31 Ft/percre csökkenek.

A verseny szempontjából a forgalmi díjaknál is nagyobb jelentőségű egyszeri díjak esetében a Tanács egységesítette a RIO-ajánlatokba foglalt szolgáltatásokat, és a szolgáltatók költségszámítása alapján jelentős mértékű árcsökkentésről döntött.
A csökkentés nyomán a közvetítőválasztás díja szolgáltatónként eltérő mértékben, de átlagosan mintegy 50 százalékkal, 1500 forintos szintre, a számhordozás díja pedig szolgáltatónként 30-40 százalékos csökkentéssel 2600 forint alá csökken.

A határozattervezetek – miután azokat a piaci szereplők véleményezték -, várhatóan egy hónap múlva válhatnak hatályossá és a 2004 június közepe óta érvényes díjakat váltják fel.
A most közzétett határozattervezetek nem érintik a szintén jelentős piaci erejű és referencia összekapcsolási ajánlat kialakítására kötelezett Hungarotel tarifáit. Ezek elfogadása, vagy kihirdetése néhány héten belül várható, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság pénteken.