Az EU Alkotmányos Szerződésében található intézményi változások elősegítik az adóharmonizációt, ezért a szlovák pénzügyminiszter inkább mégsem támogatja a dokumentumot. A szlovákok ellenzik Kovács László, a társasági adóalapról szóló kezdeményezését is.

Szlovákia már ratifikálta az alapszerződést, s Mikulas Dzurinda kormánya mindig is támogatta a dokumentumot.

Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter azonban csütörtökön (2006. március 2.) kifejtette: meggondolta magát az Alkotmány ügyében, mert az szerinte elősegítené az adóharmonizációt Európában, se Szlovákia, se Európa versenyképessége szempontjából nem előnyös.

Szlovákia az adóharmonizáció egyik legharcosabb ellenzője, melyben Nagy-Britannia, Írország és Észtország támogatja. E tagállamok hevesen tiltakoznak Kovács László adóügyi biztos kezdeményezése ellen is, aki felvetette, hogy az EU-nak egységes társasági adóalapot kellene megállapítania.

A Financial Times-nak nyilatkozva Kovács azt mondta, hogy tervét 2008-ban szeretné megvalósítani. A tervek szerint a megerősített együttműködés keretében létrejövő szabályozás csak az önkéntesen jelentkező tagállamokra lenne kötelező. Kovács szerint a versenyképesség legalább annyira fontos, mint a tagállamok adóügyi függetlenségének megőrzése. A biztos szerint a terv milliárdos megtakarítást hozna és csökkentené a kis- és középvállalatok adminisztrációs terheit.

Az interjúban Kovács kifejtette, hogy az áfához kapcsolódó EU adó bevezetését is javasolja majd. A Bruxinfo internetes portál értesülési szerint azonban Kovács kijelentette, hogy az FT újságírója teljesen félreértette, amit mondott, ő ugyanis arról beszélt, hogy a 2008-as költségvetési felülvizsgálatkor ez a javaslat is felmerülhet.