Az Európai Bizottság elnöke Jose Manuel Barroso felpanaszolta a Parlament elnökének, hogy a Bizottság 2006-os munkaprogramjának ismertetésekor több biztos és tisztviselő volt a teremben, mint képviselő.

Az Európai Parlament elnöke Josep Borrell vitairatot adott ki, melyet a jövő héten (2006. március 9.) tárgyal az Elnökök Konferenciája. A cél az EP-ről alkotott kép javítása és a képviselők az üléseken való részvételének ösztönzése.

A European Voice hetilap szerint Borell a képviselők helyett is szégyenkezik, és úgy véli, hogy a Parlamentben folyó plenáris üléseknek vajmi kevés közük van ahhoz, ami a valóságban Európában folyik.

Jose Manuel Barroso még januárban tette szóvá, hogy a Bizottság 2006-os munkaprogramjának ismertetésekor több biztos és tisztviselő volt a teremben, mint EP képviselő.

Borell javaslata szerint azon a heteken, amikor a testület plenáris ülést tart a szerdai napot a nagyobb vitáknak kellene szentelni. Borell beszámoltatná a képviselőket EU-n kívüli tevékenységükről is, például a választásokon való megfigyelői missziókról vagy a nemzetközi eseményeken való részvételről, amelyek szerinte sokszor egyáltalán nem kapcsolódnak az EP politikai prioritásaihoz.