Sajtóértesülések szerint Angela Merkel német kancellár és Jacques Chirac francia elnök titkos megbeszéléseket folytatnak annak érdekében, hogy újratárgyalhassák az Európai Alkotmány lényegi elemeit.

A Spiegel Online szerint a német és a francia konzervatív erők összefogtak, hogy újraélesszék az Alkotmányról szóló vitát. A tervek szerint az alapszerződés a két első fejezetet tartalmazná, amely az EU hatásköreit, valamint az Alapvető Jogok Chartáját tartalmazza. A dokumentumhoz politikai nyilatkozatot is csatolnának, és így bocsátanák újra népszavazásra Franciaországban és Hollandiában.

A szöveg fennmaradó részét, amely az EU politikáival foglalkozik a francia és a holland parlamentnek kellene ratifikálnia. Az élesztési procedúra a 2007. első felében esedékes német elnökség alatt kezdődne.

Merkel korábban azt javasolta, hogy egy nem kötelező érvényű deklarációt csatoljanak az alapszerződéshez, amely Európa szociális dimenzióját erősítené és felszólítaná az EU intézményeket, hogy Európa szociális kérdéseit fokozottan tartsák szem előtt. Ezzel Merkel szerette volna eloszlatni a francia félelmeket, s az egész szöveget megmenteni. A francia konzervatívok azonban, nem szeretnék, ha a polgároknak ugyanarról a szövegről másodszor is véleményt kellene nyilvánítaniuk, és az egyes elemek megmentése mellett tették le voksukat.

Nem hagyható figyelmen kívül azonban, hogy 2007-ben Franciaországban elnökválasztást tartanak, amely minden tervet megváltoztathat.