Az adókötelezettség teljesítését megelőzően bármely okmányirodánál regisztráltatnia kell magát annak a természetes személynek, aki az adózó nevében a bevallás, adatszolgáltatás benyújtását elektronikus úton teljesíti.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 31. § (2) bekezdése szerinti bevallás benyújtására sem 2006. májusától, sem 2007. januárjától nem kötelezett adózóknak, amennyiben 2007. január 1-jétől az Art. 1. számú melléklet I/B/2. pontja alapján bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségeiket elektronikus úton kell teljesíteniük, az adókötelezettség teljesítését megelőzően bármely okmányirodánál regisztráltatnia kell magát annak a természetes személynek, aki az adózó nevében a bevallás, adatszolgáltatás benyújtását teljesíti. Az okmányirodai regisztrációt követően, amennyiben az elektronikus bevallás benyújtását a törvényes képviselő, meghatalmazott, megbízott teljesíti, akkor ebben az esetben – az adóhatósági regisztráció keretében – az adózónak be kell jelentenie az adóhatósághoz a törvényes képviselője, meghatalmazottja, megbízottja személyét. Az érintett adózók az adóhatósági regisztrációnak a 06181-es számú “ADÓHATÓSÁGI REGISZTRÁCIÓS ADATLAP” benyújtásával tehetnek eleget.

A fentiekben írt szabály vonatkozik azon adózókra is, akik nem kötelezettek az Art. 31. § (2) bekezdése szerinti bevallás benyújtására sem 2006. májusától, sem 2007. januárjától, és 2007. január 1-jétől az Art. 1. számú melléklet I/B/2. pontja alapján sem kell bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségeiket elektronikus úton teljesíteniük, azonban 2006-ban az Art. 175. § (13) bekezdése alapján választják az elektronikus bevallást és adatszolgáltatást.

A 06181-es számú regisztrációs adatlap az APEH honlapján (http://www.apeh.hu) lesz elérhető. Az adatlap elérhetőségének időpontjáig az adózók az adóhatósági regisztrációt a korábbi, a honlapon jelenleg is elérhető “REGISZTRÁCIÓS ADATLAP (Az Art. 175. § (13) bekezdése szerinti elektronikus bevallás és adatszolgáltatás képviselő, meghatalmazott által történő jóváhagyásához, teljesítéséhez)” benyújtásával teljesíthetik.