A nemzetközi nőnap kapcsán az Európai Parlament szeretné felhívni a figyelmet a nőket fenyegető veszélyekre. A prostitúcióra kényszerített nők helyzetével foglalkozik Anna Záborská szóbeli kérdése. A parlament várhatóan állásfoglalást is elfogad a témában.

„Az olyan események, mint az olimpiai játékok vagy nemzetközi sportesemények, kiállítások és kongresszusok állítólag együtt járnak a prostitúció és a szexuális szolgáltatások iránti megnövekedő kereslettel. A legtöbb érintett nő a szervezett bűnözés áldozata, akiket gyakran a legális munkavégzés lehetőségével csábítanak el, majd később prostitúcióra kényszerítik őket” – áll a szlovák néppárti képviselőnő által benyújtott szövegben.

Anna Záborská, aki az EP Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának elnöki tisztségét is betölti, utal különböző emberijog-védő szervezetek véleményére, amely szerint a nyári, németországi labdarúgó-világbajnokság alkalmával sok nő eshet az emberkereskedelem és a kényszerprostitúció áldozatául.

A képviselőnő emlékeztet, hogy „a 2000 decemberében Nizzában elfogadott, sportról szóló nyilatkozat felszólítja a közösségi intézményeket arra, hogy vegyék figyelembe a sport nevelő hatású értékeit tevékenységük során, és felkéri őket arra, hogy a sport társadalmi és kulturális vonatkozásai kapjanak nagyobb szerepet a nemzeti és közösségi politikákban”.

Záborská a következő kérdéseket teszi fel az Európai Bizottság képviselőjének:

  • Tervez-e a bizottság bármilyen kezdeményezést hatáskörén belül ezzel kapcsolatban?
  • A jelenlegi emberkereskedelem elleni stratégiákban benne vannak-e a sportesemények, és az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt milyen stratégiát ajánl a sporthoz és annak társadalmi funkciójához kapcsolódó emberkereskedelem és kényszerprostitúció ellenei harcban?
  • Szoros együttműködésben a tagállamokkal és egyéb nemzetközi testületekkel hogyan kívánja a bizottság azonnali hatállyal végrehajtani cselekvési tervét a kényszerprostitúció elleni harcban?
  • Léteznek stratégiák arra az esetre, amikor az áldozatok félnek a hatóságokkal történő együttműködéstől? Egyetért-e a bizottság azzal, hogy ezeknek az áldozatoknak jobb jogi védelemre volna szükségük?
  • Hogyan tudná támogatni ebben a küzdelemben a nőjogi szervezeteket a bizottság?