A Bizottság javaslata szerint a vámáru nyilatkozatokat elektronikus úton lehetne benyújtani, és az “egyablakos” rendszerben a szállítmányra vonatkozó minden szükséges adatot meg lehet adni, így azok valamennyi érintett hatóság rendelkezésére állnak. A rendszer kiépítése évi 80-100 millió euróba kerül.

Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámpolitikai biztosa az Unió Versenyképességi Tanácsa előtt ismertette a Bizottság javaslatát az uniós vámkódex modernizálásáról és az elektronikus vámrendszer bevezetéséről.

A javaslat célja a vámkezelés gyorsabbá, és az ellenőrzés hatékonyabbá tétele, a csempészés elleni hatékonyabb fellépés, valamint a hamisított termékek piacra kerülésének megakadályozása.

A Bizottság javaslata szerint a vámáru nyilatkozatokat elektronikus úton lehetne benyújtani, és az “egyablakos” rendszerben a szállítmányra vonatkozó minden szükséges adatot meg lehet adni, így azok valamennyi érintett hatóság rendelkezésére állnak.

Az Európai Unió külső határát átlépő szállítmányok ellenőrzését valamennyi érintett hatóság (így az állat- és növény-egészségügyi, a környezetvédelmi, stb.) egy helyen, a határállomáson végezheti el. Import esetében a vám megfizetésére az importőr országának vámhivatalában, a határátlépés helyétől akár több ezer km távolságra, az áru bemutatása nélkül kerülhet sor. A tagállamok vámhatóságai közötti elektronikus kapcsolat nem csak az áru áthaladásának gyorsítását, de a gyanús szállítmányok kiszűrését is megkönnyíti.

A rendszer kiépítése évi 80-100 millió euróba kerül, de működésbe lépése után, 2010-től a vállalatoknak uniós szinten évi 2,5 milliárd euró költségmegtakarítást jelent.

Kovács László kérte a Versenyképességi Tanács támogatását a Bizottság által már jóváhagyott javaslathoz, amit meg is kapott. Mivel a javaslat tanácsi és parlamenti közös jóváhagyást igényel, a közelmúltban az Európai Parlament illetékes bizottságában is előterjesztette a javaslatot, amit rövidesen hivatalosan is a plenáris ülés napirendjére tűznek. A végső parlamenti és versenyképességi tanácsi jóváhagyásra az év végén, vagy a jövő év elején kerülhet sor.