Az Európai Parlament ezen a héten plenáris ülést tart, amelyen az egyik fő téma a közép-európai tagállamok munkavállalóival szemben fenntartott korlátozások, valamint a kényszerprostitúció lesznek. Barroso bizottsági elnök Moszkvába utazik.

Tanács

A Versenyképességi Tanács hétfői ülésén a múlt héten a Bizottság által megjelentetett energiapolitikáról szóló jelentést vitatják meg, csakúgy mint a kedden sorra kerülő energia és közlekedési tanácsülésen. Néhány tagállam már támogatásáról biztosította a bizottsági terveket, ám szakértők szerint az ördög a részletekben lakozik. A Versenyképességi Tanácsban a miniszterek a március végén rendezendő EU csúcs előkészítéseképpen vitáznak majd a lisszaboni stratégiáról is.

Szóba kerül a megbeszélésen a szolgáltatási irányelv is, melyet az EP csak lényeges változtatásokkal szavazott meg. A származási ország elvét az irányelv immár nem tartalmazza és a képviselők végül a szociális, egészségügyi, valamint a közlekedési szolgáltatókat is kivették az irányelv hatálya alól. Az oktatási, kulturális szolgáltatókra, valamint a víz és gázszolgáltatókra azonban vonatkozik az irányelv. A tagállamok azonban megvárják, amíg az Európai Bizottság az EP változtatásit figyelembe véve újrafogalmazza a direktívát.

Ezen a héten találkoznak a pénzügyminiszterek is, az ülés témája a makrogazdasági politika, az árstabilitás és a növekvő infláció lesznek. Néhány tagállam attól tart, ahogy az EKB kamatemelése visszafogja a növekedést a kontinensen.

Európai Parlament

Az Európai Parlament 2006. március 13. és 16. között tartja következő plenáris ülését Strasbourgban.

A képviselők a nők esélyegyenlőségével, a kényszerprostitúcióval és – a főleg nőket sújtó – emberkereskedelemmel foglalkoznak.

Hétfőn teszi fel az unión belüli szabad munkavállalásra vonatkozó kérdését három liberális képviselő, köztük Szent-Iványi István.

Szintén hétfőn lesz napirenden a vállalatok másik államokba költözésével foglalkozó Hutchinson-jelentés. Kedden vitatják meg a képviselők a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének létrehozásáról szóló Gröner-Sartori-jelentést, amely jövőre 7,5 millió eurós költségvetéssel indulna, de a tagállamok nem tudtak megállapodni az intézmény székhelyéről. Az intézet körüli vita másik fontos eleme, hogy míg egyes képviselők szeretnék, ha a szervezetnek nagyobb szerep jutna a nemek közötti egyenlőség vizsgálatában, addig a tagállamok ellenzik ezt.

A képviselők értékelik az európai letartóztatási parancs eddigi tapasztalatait is.

A Parlament tárgyalja majd a kínai és vietnámi cipőimport ellen bevezetendő dömpingerllenes intézkedéseket és szó lesz az élelmiszerek címkézéséről is.

Kedden Horst Köhler német államfő, szerdán pedig Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke tart beszédet az Európai Parlamentben.

Szintén kedden kerül terítékre Bauer Edit jelentése a szociális védelemről és a társadalmi integrációról.

Szerdán délelőtt az uniós állam- és kormányfők március 23-24-ei brüsszeli tanácskozásának fő témái kerülnek napirendre Strasbourgban. Ugyanezen a napon vitatják meg az unió bővítési politikáját értékelő Brok-jelentést, valamint az agrártermékek és élelmiszerek eredetmegjelölésével foglalkozó jelentéseket.

Csütörtökön foglalkoznak a képviselők a következő pénzügyi ciklus egészségügyi, illetve fogyasztóvédelmi közösségi cselekvési programjával (Trakatellisz-, illetve Thyssen-jelentés).

Európai Bizottság

Március 16-17-én tartják az Európai Üzleti Csúcsot (European Business Summit). Az 1500 résztvevő a nemzeti reformprogramokról vitázik majd, amelyket a foglalkoztatás növelésére, valamint a gazdasági növekedés felgyorsítása érdekében tettek a tagállamok.

Jose Manuel Barroso pénteken (2006. március 17.) Putyin elnökkel találkozik Moszkvában.

Europol

Lamperth Mónika belügyminiszter a héten találkozik Max-Peter Ratzel-lel, az Europol igazgatójával.