Helybenhagyta az I. fokon eljáró bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Maráz Vilmosné vezette büntető tanácsa, így jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték azt a kisszállási férfit, D.B.-t, aki megölte nagybátyját és annak élettársát. Az elítélt fegyházbüntetéséből leghamarabb 35 év letöltése után szabadulhat.

A büntetlen előéletű, nőtlen, gyermektelen, egy mezőgazdasági vállalkozónál juhászként dolgozó vádlott, D.B. jól ismerte az ügy mind a két sértettjét. Egyikük, az 54 éves V. J. a vádlott nagybátyja volt, míg a másik sértett, a 75 éves K. A. V. J.-vel élt élettársi kapcsolatban. A különféle betegségben szenvedő sértettek Kisszálláson, egy tanyán éltek, míg a vádlott a sértettek otthonától mintegy 2 és fél kilométernyire, egy tanyán lakott.

A vádlott és sértettek közötti viszony sokáig jó volt, a vádlott rendszeresen segédkezett a sértetteknek, fát vágott számukra. A vádlott és a sértettek kapcsolata 2005 februárjában romlott meg, amikor a sértettek közölték a vádlottal, hogy szerintük ellopott tőlük 7 ezer forintot, s ezt a véleményüket – a vádlott tagadása ellenére – el is mondták környezetükben. A vádlott a híresztelésekről tudomást szerzett, s neheztelt a sértettekre, kb. egy hónapon keresztül kerülte is őket. Mivel a pénze akkoriban elfogyott, a vádlott kölcsönkért 30 ezer forintot a keresztapjától, megállapodva abban, hogy ezt a pénzt 2005. április elején visszaadja. Ám a visszafizetés elmaradt.

2005. április 10-én hajnalban a vádlott elkerékpározott a sértettek tanyájához, majd amikor V. János kiment az udvarra, őt a vádlott hátulról megtámadta, megrugdalta, míg a védekező sértett járóbotjával hátracsapva orrnyergen találta a vádlottat. Ezt követően a vádlott, mivel a sértett segítségért kiáltozott, elhagyta a helyszínt.

Április 11-én a vádlott egész nap birkát nyírt. Ezen a napon keresztapja kereste telefonon, és ismét kérte, hogy fizesse ki a tartozását. A vádlott azt felelte, másnap reggel ugorjon be hozzá, mert akkor megadja a tartozását, holott ekkor semennyi pénze nem volt, de már kitervelte, hogy a sértettektől – akár életük elvétele árán is – pénzt szerez. A vádlott tisztában volt a sértettek anyagi helyzetével, így azzal is, mennyi pénzük van.

Április 12-én hajnalban 3 óra körül a vádlott kerékpárral elindult a sértettek tanyájához, s magával vitt egy kb. 80 centi hosszú, keményfából készült fejszenyelet. A sértettek tanyájához érve a házából kilépő V. J.-t a fejszenyéllel többször is fejbe vágta, majd amikor a sértett a földre zuhant, tovább ütlegelte, megütötte ököllel, és meg is rugdalta. A sértett eszméletét veszítette.

A vádlott ekkor, hogy végezzen K. A.-val is, bement az épületbe, és a fejszenyéllel ütni kezdte az ágyban fekvő sértettet. A vádlott legalább 9 ütést mért az idős asszony fejére, s más testrészét is megütötte. Az asszony elveszítette eszméletét. A vádlott ezt követően pénz után kutatott a tanyán, zsebre vágott 140 ezer forintot, de mivel a zsebéből két darab húszezres távozásakor kiesett, így összesen 100 ezer forintot vitt el magával.

Amikor a tanyagondnok reggel kiment a sértettek tanyájára, szembesült az ott történtekkel, s rendőrt, valamint orvost hívott. A kiérkező háziorvos V. J.-nél már csak a halál beálltát tudta megállapítani, míg élettársát eszméletlen állapotban szállították kórházba, ahol május 13-án úgy halálozott el, hogy addig az eszméletét nem nyerte vissza. A vádlott – akit a tett elkövetésének napján őrizetbe vette a rendőrség – kihallgatása során beismerő vallomást tett.

Az I. fokú eljárás során előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és több emberen elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2005. november 30-án D.B. (1975) vádlottat. Ezért őt a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A bíróság kimondta, hogy a büntetést fegyházban kell végrehajtani, s a vádlott legalább 35 év letöltése után bocsátható feltételesen szabadságra. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítés, határozott tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében nyújtott be fellebbezést.