Ezen a héten folytatódik a szolgáltatási irányelvről szóló vita, szóba kerül Románia és Bulgária csatlakozása, Kovács László beszámol a tagállamoknak a közös társasági adóalap kidolgozásában tett előrelépésekről és összeülnek a pénzügyminiszterek is. Az Európai Parlament plenáris ülésre készül.

Európai Bizottság
Az Európai Bizottság ezen a héten teszi közzé a szolgáltatási irányelvről készített módosító javaslatát, melynek alapjául az Európai Parlament által megszavazott, ám kissé felvizezett dokumentumot használta. A Bizottság azonban néhány új elemet is belevett a tervezetbe, melyek a protekcionizmust hivatottak kiküszöbölni.

Az irányelv újraírt tervezetét a Bizottság kedden (2006. április 4.) hozza nyilvánosságra, amely második olvasatra a Parlamentbe kerül, majd azt a tagállamok minősített többségének kell elfogadnia.

Az EU vezetői csúcsértekezletükön (2006. március 23-24.) rábólintottak, hogy az Európai Bizottság az EP által elfogadott, a legellentmondásosabb elemeket már nem tartalmazó változatot vegye alapul a szolgáltatási irányelv módosításakor.

Az Európai Bizottság által készített változat sajtóértesülések szerint a korábbinál világosabban fogalmaz a korlátozható szolgáltatások köréről, melyeket az új szöveg szerint csak közegészségügyi, közbiztonsági és környezetvédelmi szempontokra hivatkozva lehet megtagadni. A parlamenti verziónál szigorúbban, bár kissé homályosan utal a szöveg arra is, hogy mikor lehet a korlátozásokat alkalmazni. A dokumentum szerint a külföldi szolgáltatók tevékenységét csak „arányosan”, csak a „szükséges” esetekben és „diszkriminációmentesen” lehet korlátozni.

A Bizottság a dokumentumhoz 11 oldalas, a kiküldött munkavállalókról szóló mellékletet is csatolna. Az EB ezzel az új tagállamok vitorlájából szeretné a szelet kifogni, miután azok elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy az Európai Parlament törölte az irányelvből azokat a paragrafusokat, amelyek a rövidtávú, kiküldött munkavállalók előtti akadályokat szüntették volna meg.

Olli Rehn bővítési biztos az Európai Parlament külügyi bizottsága előtt, zárt ajtók mögött értékeli Románia és Bulgária felkészültségét az EU tagságra. Mint ismeretes az Európai Bizottság májusban ad majd ki jelentést a két országról, melyben javaslatot tesz csatlakozásuk időpontjára.

A héten Kovács László adóügyekért felelős biztos bemutatja a közös társasági adóalap kidolgozását érintő eddigi munkát.

Az Európai Bizottság és a Tanács nyilatkozatot ad ki az izraeli, az ukrán valamint a fehérorosz választásokról is.

Az Európai Bizottság a héten várhatóan álláspontot ad ki a máltai menekülthelyzetről, miután európai parlamenti képviselők menekülttáborokat látogattak meg a múlt héten.

Tanács
Az EU pénzügyminiszterei pénteken (2006. április 7.) Bécsben tartják informális találkozójukat.

Európai Parlament

Az Európai Parlament 2006. április 3. és 6. között tartja következő plenáris ülését.

Kedden (2006. április 4.) két magyar képviselő által gondozott jelentés is napirendre kerül. A néppárti Õry Csaba az új tagállamokból érkezők munkavállalási lehetőségeit korlátozó intézkedések megszüntetését sürgeti, a szocialista Kósáné Kovács Magda jelentése pedig az uniós foglalkoztatáspolitikai iránymutatásokról szól.

Szintén kedden (2006. április 4.) lesz szó a madárinfluenza miatti keresletcsökkenés által sújtott baromfi ágazat kompenzációjáról, és például az európai kulturális főváros programról.

A képviselők négy jelentésben foglalkoznak az uniós jogalkotás minőségének javításával. Ugyancsak kedden (2006. április 4.) mutatja be az Európai Bizottság a szolgáltatási irányelv tervezetének új változatát.

Szerdán reggel (2006. április 5.) Josep Borrell házelnök számol be az előző esti intézményközi költségvetési tárgyalásról, aztán a képviselők többek között a márciusi európai csúcstalálkozót értékelik.