Az Európai Bizottság hétfő április 3-án tette közzé azt a közel ötven, EU-s tagállamok által elkövetett szabálysértést tartalmazó listát, melyekben jogi eljárást indít az energiapiac megnyitása érdekében.

Az energiaügy az orosz Gazprom energiaóriás és Ukrajna árvitája kapcsán került szóba, amely az európai gáztartalékokat is érzékenyen érintette.

A vita az energiaellátás biztonságosabbá tételére és a nemzeti érdekek által vezérelt energiapiacra való összpontosításra sarkallta Brüsszelt.

Az EU egyes tagországai, különösen Franciaország és Spanyolország az utóbbi időben megakadályozta az energiavállalatok külföldi felvásárlását.
A jelenleg Brüsszelben vizsgált 106 eset körülbelül a felében indul majd jogi eljárás, nyilatkozta egy EU tisztviselő a Financial Timesnak.

Charlie McCreevy belső piaci biztos márciusban közölte, hogy ő készen áll bíróság elé vinni az ügyeket.

Az Európai Bizottság azzal vádolja Madridot, hogy akadályozza a spanyol Endesa energiaszolgáltatónak a német E.On gázvállalat általi felvásárlását. A testület szerint ez sérti az EU belső szabályait. Franciaország az olasz Enel áramszolgáltató vállalatot akadályozta a francia Suez felvásárlásában azzal, hogy támogatta a Suez és a Gaz de France egyesülését, így francia kézben tartva az energiaszolgáltatót.

Tavaly a Bizottság 11 tagállamnál kifogásolta a 2003-ban megállapított és 2004-ben elfogadott gáz- és áram-liberalizációra vonatkozó szabályok végrehajtásának elmulasztását.

Spanyolország és Luxemburg az egyedüli országok, melyek még mindig nem tettek eleget a szabályoknak és ezért bírósági tárgyalás elé nézhetnek.

A Bizottság 2007 júliusáig tervezi az EU-s energiapiac teljes megnyitását.