A gazdasági bűnözés visszaszorítása és az adócsalások megakadályozása érdekében tekintette át együttműködésének tapasztalatait a két hatóság felső vezetése március utolsó napján.

Az APEH revizorai tavaly több mint 152 milliárd nettó adókülönbözetet tártak fel, 75,5 milliárd forint bírságot és késedelmi pótlékot szabtak ki ellenőrzéseik során, s 780 ügyet adtak át a Nemzeti Nyomozó Iroda pénzügyi nyomozóinak – tájékoztatta dr. Juhász István szakmai elnökhelyettes a megbeszélés résztvevőit.

Az elmúlt évben 633 adó- és TB- csalás ügyben fejeződött be nyomozás, melynek során 1459 gyanúsított 2676 bűncselekményére derült fény mintegy 10,1 milliárd forint elkövetési értékben.

A társadalmat irritáló pénzügyi és adócsalások ellen fellépés eredményességének javítását, az egyes ügyek kapcsán az együttműködő szervek adatcseréinek és jelzéseinek gyorsítását javasolta dr. Berta László rendőr vezérőrnagy, az ORFK bűnügyi főigazgatója.

Felvetésével egyetértett Karácsony Imréné a PM helyettes államtitkára, aki a folyó ügyek jogerős befejezésével, a költségvetés bevételeinek gyarapodásával is számol, de legfontosabbnak a gazdasági- és adóbűncselekmények visszaszorítását tartotta.

A közeljövőben a két hatóság áttekinti az eddigi együttműködés eredményeit, tapasztalatait, és egy új megállapodásban kívánja a jövőbeni közös működés kereteit meghatározni.