Súlyos büntetés született a kecskeméti maffiaperben. A fegyvercsempészettel és emberölés előkészületével gyanúsított Radnai László és nyolc társa összesen 68 évnyi szabadságvesztést kapott. Az ítélet nem jogerős.

Egyértelmű sikerként könyveli el a rendőrség és a vádhatóság, hogy sok évre sikerült ellehetetleníteni az egyik legbefolyásosabb hazai szervezett bűnözői csoportot. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság első fokon 12 év fegyházbüntetéssel sújtotta a csapat irányítóját, Radnai Lászlót, nyolc bűntársa összesen 56 évet kapott. A bíróság épületét géppisztolyos kommandósok őrizték a tegnapi ítélet kihirdetése alatt, tucatnyi rendőrautót számoltunk meg az utcában. Egy évvel ezelőtt rendőri védelmet kaptak a nyomozás vezetői és az ügyészek, miután kiderült, hogy gyanús személyek napokon át megfigyelték őket. Fodor Endre tanácsa bizonyítottnak látta, hogy 2004 nyarán Radnai utasítására szereztek be szerb fegyvercsempészektől egy tucat pisztolyt, géppisztolyt és több száz lőszert. A rendőrök kiderítették azt is, hogy a bűnözők egy Balaton környéki vállalkozó meggyilkolását készítették elő, így akarván megszerezni az érdekeltségébe tartozó üzleteket.

A rendőrök másfél évtizede próbálták elfogni Radnait és társait. Tudtak a bűnszervezet működéséről, sejtéseik voltak arról, hogy milyen kirívóan súlyos bűncselekményekhez lehet köze a csapat egyes tagjainak. Ám igazi profik voltak, ügyesen konspiráltak. Lehetetlen volt a közelükbe férkőzni, így nem sikerült olyan bizonyítékokat felsorakoztatni ellenük, amelyek elegendők lettek volna egy súlyosabb bírósági ítélethez. A kilencvenes évek végén néhány hónapot szinte valamennyien rács mögött töltöttek, huzamosabb időre azonban nem sikerült kivonni a forgalomból a csapatot.

2004 augusztusában egy fegyvercsempész lebukása után indult az eljárás. Röviddel később váratlanul képbe került a bűnözői csoport. A nyomozóknak – büntetlenséget felajánlva – első ízben sikerült titokban maguk mellé állítani a banda több tagját. Lehetőség nyílt a főnökök telefonjainak lehallgatására, ami az eddigi legnagyobb sikerrel kecsegtetett. Nem véletlen, hogy a rendőrség és az ügyészség első számú vezetői – a testületek közti korábbi rivalizálást félresöpörve – személyesen kísérték figyelemmel a nyomozás menetét. Óriási dilemma volt, hogy mikor avatkozzanak közbe a rendőrök. Egyfelől időre volt szükségük az elegendő bizonyíték megszerzéséhez, másfelől vészesen közeledett a tervezett gyilkosság végrehajtásának pillanata.

Végül a kiszemelt vállalkozó megúszta, miközben a bűnbánó maffiózók vallomása és a lehallgatási jegyzőkönyvek tartalma meggyőzőnek bizonyult. Radnai úgy kapott 12 évet, hogy ő maga nem érintette meg a fegyvereket, és a likvidálásra szánt balatoni vállalkozó a bírósági meghallgatásakor még csak nem is neheztelt rá.