A húsvéti szünet utáni héten lassan indul be az élet Brüsszelben. Szinte egy hivatalos ülés sem lesz, konferenciákban azonban bővelkedik majd a hét. Az osztrák elnökség a szubszidiaritásról és a génkezelt termékekről is előadásokat rendez.

A szubszidiaritásról szóló konferencia, melyet kedden (2006. április 18.) Sankt Poltenben tartanak a holland és a brit elnökség által szervezett konferenciák folytatása lesz. Az eseményen részt vesz Wolfgang Schüssel, osztrák kancellár, Josep Borrell az Európai Parlament elnöke és Günter Verheugen biztos is.

A génkezelt termékekről szóló konferencia szintén kedden (2006. április 18.) kerül megrendezésre.

Szerdán (2006. április 19.) rendezik azt a konferenciát, melynek fő témája a migráció és az európai kártérítési szabályozás.

Tanács
Pénteken (2006. április 21.) tartják a Versenyképességi Tanács informális ülését, melyen a kutatás-fejlesztés hatékonyabbá tételéről, a globalizációs kihívásokról, valamint az EU állami támogatásokról szóló politikájáról vitáznak majd a miniszterek.

Európai Bizottság
Az Európai Bizottság nem tart ülést ezen a héten, több biztos azonban külföldi látogatásra indul.

A testület elnöke, Jose Manuel Barroso csütörtökön (2006. április 20.) Jan Peter Balkenende holland kormányfővel találkozik Rotterdamban, míg Peter Mandelson kereskedelmi biztos Finnországba utazik, ahol Matti Vanhanen, finn miniszterelnökkel tárgyal.

Benita Ferrero-Waldner, külkapcsolatokért felelős biztos Új-Zélandra, Dél-Koreába és Vietnámba látogat.

Európai Parlament
Az Európai Parlamentben bizottsági hetet tartanak. Kedden (2006. április 18.) a képviselők a transzatlanti kapcsolatokról szóló jelentésről szavaznak, míg a foglalkoztatási és szociális bizottság Vladimir Spidla, szociális ügyekért felelős biztossal az EU globalizációs alapjáról tárgyal.

Összeül a CIA börtönök ügyével foglalkozó ideiglenes parlamenti bizottság is, amelyben csütörtökön (2006. április 20.) Gijs de Vries, terrorizmus ellenes megbízottat hallgatják meg.

A külügyi bizottságban akadémikusok és szakértők mondják el véleményüket az EU-arab viszonnyal kapcsolatban, de ezen a héten a Parlamentben szóba kerül a az európai energiapiacok helyzete is.