Az Európai Parlament szerdán megkezdte kétnapos plenáris ülését. A parlament várhatóan elhalasztja a szavazást saját 2004-es költségvetésének jóváhagyásáról. A képviselők csütörtökön voksolnak a többi jelentésről, például a műholdas alapú eSegélyhívó rendszerről.

A költségvetési ellenőrzési bizottság (ennek elnöke a szocialista Fazakas Szabolcs) és a jelentéstevő Markus Ferber azt javasolta, az EP csütörtökön halassza el a szavazást arról a jelentésről, amellyel a képviselők elfogadták volna a parlament 2004-es költségvetése végrehajtásáról szóló jelentést. Ennek oka az EP által jelenleg is használt két strasbourgi épület (a Winston Churchill és a Salvador de Madariaga elnevezésű) tervezett megvásárlása körüli bizonytalanság. A parlament kétségbe vonja annak a 29 millió eurós kompenzációnak a jogosságát, amelyet Strasbourg városa követel a két épület jelenlegi tulajdonosától.

Ha elhalasztják a szavazást a 2004-es költségvetési mentesítéséről, a Ferber-jelentés visszakerül a költségvetési ellenőrzési bizottsághoz. Ez a további kiegészítő információk fényében hozza majd meg döntését. A parlamenti vitát szerdán este 9-től tartják.

A képviselők csütörtökön többek között szavaznak az évente akár többezer ember életét is megmenteni képes eSegélyhívó rendszerről szóló jelentésről.

A parlament véleményt fogad el az egységes idegennyelvtudás-felmérő rendszerről, valamint a digitális műsorszórás nyújtotta esélyekről is.

A parlament várhatóan támogatja a bizottság javaslatát arról, hogy az új tagállamok érdekében az ózonkárosító anyagokról szóló rendeletben új bázisévet határozzanak meg a kvótaszámításánál.