Az unióban a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások jelentősen elmaradnak az optimális szinttől, ezért az Európai Bizottság elképzelhetőnek tartja, hogy engedélyezzék ennek állami támogatását. Ennek kapcsán a holland liberális Sophia in ‘t Veld készített saját kezdeményezésű jelentést, amelyet csütörtökön fogadott el az EP.

Az állami támogatásról szóló szabályokra vonatkozó átfogó reformcsomagot követően az Európai Bizottság az innovációs célú állami támogatásról szóló konzultációs dokumentumot nyújtott be. Ez megállapítja, hogy „az innováció szintje Európában sokszor az optimális szint alatt marad, és ennek hátterében gyakran olyan piaci kudarcok állnak, mint az externáliák, az információ terjesztésének elégtelensége, a tőkepiacok hiányosságai, munkaerő-piaci hiányosságok, a K+F elégtelen politikai koordinációja”.

A bizottság ezért bizonyos feltételek teljesülése esetén támogathatónak tartaná a kis és közepes vállalatok (kkv) technológiai innovációja állami támogatásának engedélyezését.

A parlamenti jelentés szerint „az állami támogatásnak kivételes eszköznek kell lennie, amelynek célja a hagyományos szabályozási eszközök által kezelni nem tudott egyensúlytalanságok kiigazítása”.

A képviselők úgy vélik, az innovációs állami támogatásoknak kiegészítő jellegűeknek kell lenniük a kapcsolódó egységes közösségi politikákhoz képest, és világos, mérhető hozzáadott értékkel kell rendelkezniük”.

A jelentés kiemeli, hogy a kis és közepes vállalatok többnyire „nem hajlandók a technológiai innováció jelentős kockázatát felvállalni, annak ellenére, hogy ez nemcsak egyedi előnyöket hozhat, hanem a társadalom egészének is hasznára válhat”. Ezért a képviselők szerint „haladéktalanul állami támogatásban kell részesíteni azon támogató intézkedéseket, amelyek ösztönzik a kkv-kat és csökkentik a technológiai innovációs eljárások kockázatait”.