A mozgáskorlátozottak esélyegyenlőségét garantáló jogszabályi környezet nagyon jó Magyarországon, ám a gyakorlatban, a mindennapokban messze nem annyira fényes a helyzet – mondta Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke az európai esélyegyenlőségi nap szombati rendezvényén.

Mint emlékeztetett, a hazai közintézményeknek és iskoláknak még mindig csupán harmada akadálymentesített, a tömegközlekedési eszközök közül pedig csak minden tizedik alkalmas arra, hogy kerekes székkel is használják.
Magyarországon hatszázezer fogyatékos ember él, de családtagjaikat, valamint az időseket és a babakocsival közlekedő kismamákat is figyelembe véve, ezek a nehézségek több millió embert érintenek – derül ki a Független Hírügynökség tudósításából.

A mozgássérült emberek az átlagosnál jóval nehezebben tudnak munkát találni, ha mégis sikerül elhelyezkedniük, a MEOSZ adatai szerint csak harmadannyit keresnek, mint mások.

Európai uniós tapasztalatok szerint az esélyegyenlőséget javító rehabilitációs intézkedéseket megvalósító beruházások nyolc-kilenc év alatt térülnek meg. Egy fogyatékkal élő ember akár családfenntartóvá is válhat, ha biztosítják neki a megfelelő feltételeket – mondta a MEOSZ elnöke.

Az esélyegyenlőség napját először 1992-ben tartották meg, azóta minden május első hétvégéjét ennek szentelik világszerte. A Millenáris Parkban tartott rendezvényen szombaton egyebek mellett bemutatták azt a lakóautót is, amely lehetővé teszi a kerekes székben élő embereknek is az utazást és a kempingezést.

A 2007-es év egyébként az esélyegyenlőség éve lesz az Európai Unióban, ami Göncz Kinga szakminiszter szerint azt jelzi: minden szinten hangsúlyosabbá válik ez a terület.