A teljes audiovizuális piacot érintő digitális átállás a technológiai fejlődés és az uniós elvárások szempontjából is elkerülhetetlen, jelentős gazdasági és társadalmi hatású folyamat. Az átállással jelentősen bővül majd az audiovizuális szolgáltatásválaszték, gyorsabban terjednek az információs társadalmi szolgáltatások, és liberalizálódik a médiapiac is. A folyamat minden magyar háztartást érint: a bővebb kínálatú és jobb minőségű szolgáltatásokat digitális set-top box vagy új TV-készülék beszerzésével lehet majd elérni.

A digitális frekvenciák tervezése és koordinálása nélkül a földfelszíni műsorszórás digitalizálása nem lehetséges. A földfelszíni digitális frekvenciaterv létrehozása céljából a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Regionális Távközlési Értekezletet (RRC-06) szervez Genfben. Az értekezlet 2006. május 15-én kezdi meg utolsó fordulóját, amely véglegesíteni fogja a földfelszíni digitális frekvenciatervet. A 2006. június közepéig tartó értekezlet annak a két éves nemzetközi tervezési folyamatnak a lezárása, melyben mintegy 110 ország vett részt az európai, afrikai, illetve az ázsiai régió képviseletében. Az előkészítő munkákat Magyarországon az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Nemzeti Hírközlési Hatóság végezte. Ez a két szervezet képviseli hazánkat Genfben is. Az értekezlet jelentőségét mutatja, hogy egy olyan frekvenciatervet fog véglegesíteni, amelyhez hasonló nemzetközi egyezmény utoljára 45 éve született.

A genfi tárgyalásokon komoly versenyre lehet számítani, mivel minden ország szeretne több frekvenciát megszerezni, hogy olcsóbbá és gyorsabbá tehesse a digitális átállást. A Regionális Távközlési Értekezlet utolsó fordulóján dől el, hogy milyen frekvenciák fognak rendelkezésre állni a párhuzamos analóg szolgáltatás lekapcsolása előtti időszakban a digitális szolgáltatások elindításához. Itt dől el az is, hogy milyen frekvenciákat használhatunk majd az analóg szolgáltatás 2012-es lekapcsolását követően.

A teljes lefedettség eléréséhez már most meg kell egyezni a szomszédos országokkal. Jelenleg egy 70%-os, egy 50%-os valamint az ország középső részén egy 30%-os lakossági lefedettséggel rendelkező multiplex áll rendelkezésre. További multiplexek csak az analóg hálózatok leállítása után helyezhetők üzembe.

Hazánk célja Genfben 6-8 multiplex kiépítéséhez szükséges frekvenciákat megszerezze. A digitális átálláshoz azonban a frekvencia csak szükséges, de nem elégséges feltétel: meg kell teremteni a jogszabályi feltételeket, amelynek alapján meg lehet kezdeni a pályáztatást. 2012-ig a pályáztatási folyamatnak le kell zárulnia, meg kell valósulnia a beruházásoknak (stúdiók), ki kell épülnie az adóhálózatoknak és a hozzátartozó modulációs hálózatnak. A folyamat összetett koordinációt és intézményi kooperációt igényel.