Az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy az alkotmányos válságból való kilábalás első konkrét lépéseként 2007-ben nyilatkozatban rögzítsék az EU céljait és értékeit. Brüsszel nagyobb szerepet szán a nemzeti parlamenteknek is.

Az Európai Bizottság szerdán teszi közzé javaslattervezetét, melyet az Európai Tanács soron következő júniusi ülésére szán, és amelynek fő témája Európa jövője lesz. A csúcstalálkozón az EU vezetői főleg intézményi kérdésekről tárgyalnak majd.

A Bizottság szerint az első konkrét lépés a Római Szerződés ötvenedik évfordulójára kiadott politikai nyilatkozat lehetne, amelyet a tagállamok, az Európai Bizottság és az Európai Parlament is jóváhagyna. Brüsszel szerint ugyanis a nyilatkozat kikövezhetné az utat egy új intézményi megállapodáshoz.

Az EB javaslata politikai újításokat is tartalmaz, mert a dokumentum szerint az EU állampolgárok kézzel fogható eredményeket várnak. A testület javasolja, hogy az EU tagországai emeljék uniós szintre több, a közbiztonságot érintő bel- és igazságügyi téma kezelését – erősítette meg a hét elején (2006. május 9.) a Bizottság szóvivője.

Barroso elnök azzal indokolta a javaslatot, hogy a közbiztonság az uniós lakosság egyik legfontosabb aggodalma, és erre a leghatékonyabb válasz uniós együttműködéssel adható. Elsősorban a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni harc témakörébe eső ügyekről van szó.

Brüsszel nagyobb szerepet szán a nemzeti parlamenteknek is. A Bizottság javaslata szerint minden jogszabálytervezetet eljuttatna a tagországok törvényhozásának, amelyek reagálhatnak a javaslatokra, és részt vehetnek a politikák formálásában. A Bizottság szeretné, ha erősödne a nemzeti parlamentek felügyelő szerepe, elsősorban a túlszabályozottság kiküszöbölésében.

Az EB javaslata a bürokrácia csökkentését, a dokumentumok jobb hozzáférhetőségét, és a belső piaci korlátok feloldását is ígéri.