Ma Polt Péter legfőbb ügyésszel együtt távozik Varga Zs. András helyettes legfőbb ügyész a Legfőbb Ügyészség éléről, miután tegnap felmentette őt a köztársasági elnök. Sólyom László Polt Péter javaslatára hozta meg döntését.

Arról, hogy ki lesz Polt Péter utódja, a Parlament dönt majd. Az MSZP-nek egyelőre nincs jelöltje, a Fidesz támogatja a köztársasági elnök javaslatát, vagyis Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészét.

Korábbi hírek szerint Gyurcsány Ferenc Zamecsnik Péter ügyvédet látná szívesen a legfőbb ügyészi poszton. Az ügyvéd jelölését Lendvai Ildikó cáfolta egy televíziós műsorban, és Hiller István is hasonlóan nyilatkozott.

Az államfő áprilisban, Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészét javasolta a távozó Polt Péter helyére. Ezután az Országgyűlés dönt, a képviselők egyszerű többségének szavazata szükséges az új legfőbb ügyész megválasztásához. A Fidesz támogatja a 65 éves büntetőjogász jelölését.

”Mi nem láttunk eddig felmerülni semmilyen olyan körülményt, amely miatt nem kellene támogatnunk a köztársasági elnök indítványát.” – mondta Navracsics Tibor.

Polt Péter mandátuma május 16-án lejár, de a köztársasági elnök szerint helyettesei teljes jogkörrel el tudják látni feladatait, amíg meg nem választják a következő a legfőbb ügyészt.