Josep Borrell házelnök hétfő délután megnyitotta az Európai Parlament plenáris ülését Strasbourgban. A képviselők kedden vitáznak Románia és Bulgária uniós csatlakozásának időpontjáról, szerdán várhatóan elfogadják a 2007-2013-as költségvetési megállapodást. Az EP-ben felszólal a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmud Abbasz.

A mostani plenáris héten három ünnepélyes ülést is tartanak az Európai Parlamentben. Hétfőn 17 óra után Evo Morales bolíviai, kedden délben Mahmud Abbasz palesztin, szerdán délben pedig Karolosz Papouliasz görög elnök szól az EP-képviselőkhöz.

Hétfőn este vitázik a parlament az élelmiszereknél feltüntethető, egészségességre vagy bizonyos tápanyag-összetételre utaló kifejezések (mint például az „alacsony zsírtartalmú”) használatára vonatkozó uniós szabályokról (Poli Bortone-jelentés) és az élelmiszerekhez hozzáadott vitaminokkal, ásványi anyagokkal foglalkozó jogszabállyal (Scheele-jelentés).

A képviselők szintén hétfőn este foglalkoznak az európai angolnaállomány helyreállítását célul tűző jogszabállyal (Maat-jelentés).

Kedden kerül napirendre a Marco Polo II. program (Rack-jelentés), a háziállatok szivacsos agyvelőbántalmainak kezelése (Roth-Behrendt-jelentés), és Jürgen Starknak az Európai Központi Bank igazgatótanácsába történő kinevezése (Berès-jelentés).

A napirend szerint kedden, május 16-án, 15:00 és 17:30 között számol be az Európai Bizottság arról, javasolja-e Románia és Bulgária uniós felvételének egy évvel, 2008. január 1-jére történő elhalasztását. A bizottsági nyilatkozatot plenáris vita követi.

Szerda délelőtt az áprilisban tető alá hozott intézményközi, 2007-2013-ra szóló költségvetési megállapodáshoz adhatja meg hivatalos hozzájárulását az EP (Böge- és Sousa Pinto-jelentés).

Szerda délelőtt négy, az uniós külkapcsolatokban felhasználható finanszírozási eszközről vitáznak a képviselők. Az egyik ilyen jelentés (előcsatlakozási eszköz) Szent-Iványi István nevéhez fűződik. Erről a parlament várhatóan majd csak júniusban szavaz.

Szerda délután kerül napirendre a balkáni országokkal energiaközösséget létrehozó szerződés (Chichester-jelentés).

Szerda, május 17. a homofóbia elleni nemzetközi világnap. Erre az EP a plenáris ülésen kívüli szemináriummal készül készül.

Csütörtök délelőtt az európai természeti katasztrófákkal (árvíz, szárazság, erdőtüzek), azok hatásaival és az évi 1 milliárd eurós kerettel felálló uniós szolidaritási alappal foglalkozik a parlament.