Az EP támogatja azt a bizottsági javaslatot, amelynek lényege, hogy ne a szolgáltatásnyújtó, hanem a fogyasztó országában kelljen megfizetni a fogyasztáshoz kapcsolódó adót.

A képviselők csak pár módosítást (például az egyablakos rendszerre való utalást) fűzött a bizottsági javaslathoz, amelynek lényege, hogy a termékekhez hasonlóan a szolgáltatások fogyasztási adóját is a fogyasztó országában, ne pedig a szolgáltatásnyújtó székhelyén kelljen megfizetni.

Ennek oka a jelentés szerint, az, hogy „a belső piac létrejötte, a globalizáció, a szabályozás hiánya és a műszaki változások együttesen rendkívüli mértékben megváltoztatták a szolgáltatások kereskedelmének mennyiségét és módját”. Míg korábban nem vezetett jelentős piaci torzuláshoz az, hogy a HÉA-t a szolgáltatás nyújtásának helyén vetették ki, a távkereskedelem elterjedése miatt valós veszély, hogy például az internetes adásvételt bonyolító cégek az alacsonyabb fogyasztási adót fizettető országokba települnek.

A képviselők szerint a bizottság javaslata „biztosítja a szolgáltatásnyújtás teljesítési helyére vonatkozó szabályok sürgető frissítését, biztosítja a hiányzó rugalmasságot, és ezzel lehetővé teszi, hogy a vonatkozó jogszabályok megfeleljenek a szolgáltatási ágazat fejlődésének. A javaslat továbbá biztosítja a HÉA-kulcsok semlegességét és megszüntetik a lehetséges versenytorzító hatásokat.”