Az első fokon eljárt Tolna Megyei Bíróság megállapítása szerint a többszörösen büntetett előéletű vádlott (39 éves férfi) legutóbbi, 2004. május 26-án történt szabadulását követően Váralján, majd Györén lakott. A szabadulás után folyamatosan anyagi problémái voltak, életvitelén számos büntetése ellenére sem változtatott, újabb büntetőeljárások indultak ellene vagyoni bűncselekmények miatt.

2005. március 5-én a vádlott napközben alkoholt fogyasztott. A délután már ittas vádlott önmagában felhalmozott indulatokat gerjesztve rendkívül zaklatott állapotba került, elhatározta, hogy elvált felesége új férjét megöli, ugyanis őt hibáztatta családja elvesztéséért, majd öngyilkos lesz. Magához vett két kést, egyik 31 cm pengehosszúságú, a másik 23,5 cm pengehosszúságú volt, majd elindult Váraljára, ahol volt felesége és családja lakott. A vádlott útközben elhaladt egy idős asszony háza mellett, és hirtelen elhatározta, hogy a mozgásában erősen akadályozott nőtől anyagi javakat, illetve öngyilkossága elkövetéséhez gyógyszereket szerez. Erőszakkal behatolt a házba, ahol a sértett a férfit meglátva kiabálni kezdett, mire a vádlott két alkalommal az arcába sújtott, aminek következtében az idős nő a földre esett. A sértett megpróbált felkelni, de a férfi nagy erővel ismét a padlóra lökte. A bántalmazás következtében elszenvedett sorozat-bordatörés, valamint tüdőszakadás eredményeként kialakult mellűri levegőgyülem miatt a sértett a bántalmazást követő 1-2 órán belül elhalálozott. A vádlott átkutatta a lakást, eközben még hallotta, hogy a sértett hörög és halk hangon segítséget próbál kérni, azonban a férfi figyelmen kívül hagyta ezt. A vádlott nagyobb összegű készpénzt, vagy értéktárgyat nem talált a helyszínen, csupán a nő gyógyszereit vette magához.

A sértett házát elhagyva szándékával továbbra sem hagyott fel, és Váralja felé folytatta útját, ahol egy vegyesbolt sérelmére újabb vagyon elleni bűncselekményt követett el. Egy feszítővasat használva bejutott a boltba, ahonnan különböző édességeket, szeszesitalt, dohányárut és kozmetikumokat tulajdonított el. Ezt követően volt felesége házához ment, ahol behatolt a házba. A házaspár arra ébredt fel, hogy a vádlott az ágyuk mellett áll egy késsel és egy feszítővassal a kezében. Bár lehetősége lett volna rá, hogy eredeti szándékát véghez vigye, a férfi önként felhagyott ezzel. A háziak látva a vádlott ittasságát és zaklatott állapotát megpróbálták őt megnyugtatni. A férfi átadta a nála lévő eltulajdonított dolgokat. A háziaktól kért üdítőbe az eltulajdonított gyógyszerekből tett meg nem határozható mennyiséget, és megitta. Bevallotta a gyilkosságot és a boltbetörést. Az üdítő elfogyasztása után a vádlott elaludt, így a háziak értesítették a rendőrséget.

Az őrizetben lévő vádlottat öngyilkossági szándékára figyelemmel pszichiátriai osztályon kezelték, ahonnan 2005. március 7-én megkísérelt megszökni, azonban az őrzését biztosító rendőr rövid üldözést követően elfogta.

A Tolna Megyei Bíróság a vádlottat bűnösnek találta nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében, lopás bűntettében, magánlaksértés bűntettében és fogolyszökés bűntettében, ezért őt, mint többszörös visszaesőt 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője részben felmentésért, részben enyhítésért, az ügyész pedig súlyosításért jelentett be fellebbezést.

A Pécsi Ítélőtábla Dr. Makai Lajos vezette büntető tanácsa az első fokon kiszabott fegyházbüntetést 18 évre súlyosbította. Az ítélet jogerős.